وکیل – تغییر کدام اسم ها ممکن است
گاهی یک موضوع به ظاهر کم اهمیت، برای قشری از جامعه، چنان اهمیتی پیدا می کند که به مرور، تبدیل می شود به یک مشکل لاینحل! البته که همیشه هم اینگونه نیست که واقعا لاینحل باشد. تغییر اسم و تغییر سن دو مورد از این موارد است.
تغییر اسم، اغلب منجر به نتیجه مطلوب می شود اگر نحوه صحیح اقدام را بدانیم. اما تغییر سن، اغلب با شکست مواجه می شود. همین قدر بدانید که در خصوص تغییر سن، گول ادعاها و وعده های فریبنده را نخورید و وقت و هزینه خود را صرف امور غیر ممکن و شیادان وکیل نما نکنید؛
مگر آن دسته از متقاضیانی که واقعا، دلایل متقنی بر این ادعای خود داشته باشند؛ که در این صورت، تغییر سن هم به احتمال بسیار زیاد، منجر به نتیجه مطلوب خواهد شد.
کسانی که به هر دلیلی، نام خود را دوست نداشته و از قدیم الایام، در شناسنامه آنها یک اسم بوده و اسمی که خانواده، دوستان و اطرافیان، او را صدا زده اند و وی را به آن اسم می شناخته و می شناسند اسمی دیگر است.
برای یک تعداد قابل توجهی از مردم، مخصوصا خانم ها، همین موضوع، یعنی دو اسمه بودن، مسئله ساز گردیده است. اشخاصی هستند که حتا اسم شناسنامه ای خود را شرم آور، مسخره و برهم زننده آرامش خاطر میدانند، و خلاصه، خیلی در عذاب و اذیت اند. مخصوصا در میان خانم ها این موارد، در پرونده های وکالتی تغییر نام زیاد دیده شده است.
در میان معدودی از پرونده های وکالت برای تغییر نام، موکلینی بودهاند که تغییرنام جزو آمال و آرزوهای دیرین ایشان بوده است! باورکردنی نیست.
پرسش اساسی اینجاست که چرا یک موضوع ساده و پیش پا افتاده باید تا این حد، برای افراد جامعه هزینه روانی داشته باشد؟ ادارات ثبت احوال، گاهی، چنان در مقام دفاع و مقابله برمیآیند که انگار قرار است مال و اموال پدری خود را ببخشند یا متقاضی تغییر نام قرار است به حیثیت ایشان تعرض کند!
با وجود اینکه این مسئله (تغییر نام) اخیرا (اواخر سال ۱۳۹۶) در هیات عمومی دیوان عدالت اداری، به نحو شایستهای حل و فصل گردید بدین نحوکه دیوان عدالت اداری، تغییر نام را یک موضوع اداری (و نه قضایی) قلمداد نمود و مسیر را برای مراجعه مستقیم متقاضیان تغییر نام به ادارات ثبت احوال محل صدور شناسنامه هموار نمود.
لیکن متاسفانه، سازمان ثبت احوال، در عمل، قید و مقرره ای به رأی و مقرره دیوان عدالت اداری اضافه کرد و آن اینکه اسمی که متقاضی میخواهد برگزیند میبایست فراوانی بیشتری از اسم شناسنامه ای اش داشته باشد (در طی پنج سال اخیر)؛
چیزی که در عمل، درخواست اتعداد زیادی از متقاضیان را با مانع جدیدی مواجه و این افراد را ناگزیر از مراجعه به دادگاه و گاها مراجعه به وکیل دادگستری کرده است؛ “دادخواست صدور حکم بر تغییر نام” “دادخواست تغییر نام“
از آنجایی که موضوع تغییر نام، هنوز جزء موضوعاتی است که تکلیف قطعی آن مشخص نگردیده و کماکان، حول محور سلیقه قضات می چرخد و بعضی از دادگاهها درخواست تغییر نام را نمی پذیرند.
و نیز از آنجایی که برای تغییر نام، بیشتر از یک مرتبه، امکان اقدام قضایی وجود ندارد، چنانچه دعوی متقاضی تغییر اسم، با حکم رد دعوی یا بطلان دعوی مواجه شود، امکان تغییر نام به اسم دلخواه سابق، وجود نخواهد داشت. بنابراین، شاید بهتر باشد متقاضی تغییر نام، رسیک (خطر) نکند و برای حصول نتیجه بهتر و شاید سریعتر و مطمئن تر، با یک وکیل دادگستری مطلع و آگاه در حوزه تغییر نام (وکیل ثبت احوال) مشاوره کند و پرونده را به وکیل بسپارد.
در موسسه حقوقی وکیل سرا، موارد متعددی از پرونده های تغییر نام انجام شده و منجر به صدور حکم به تغییر نام گردیده است.
برخی موارد تغییر نام که تا کنون توسط مصطفی محمدی وکیل پایه یک دادگستری (اعم از مشاوره و قبول وکالت) انجام شده است .
از اسامی خانم ها: رقیه، معصومه، طاهره، ام البنین، خدیجه، زهرا، نجمه، عطیه، کبری، صدیقه، محبوبه، محدثه، راحله، نفیسه ، عظیمه، منصوره ، ربابه؛ همچنین از اسامی آقایان: جعفر، کریم، رحیم، حسین، حجت، قدرت، نقی، تقی، عنایت، مقداد، مسلم، عبدالله، عبدالرحمان، رحمان، کاظم، مجتبی
در خصوص اینکه برای تغییر نام به چه نحوی باید اقدام کرد مطالب متعددی در سایت وکیل سرا توسط مصطفی محمدی وکیل پایه یک دادگستری نگارش یافته است. جهت اطلاع و مطالعه، مراجعه شود به: {تغییر اسم مذهبی یا عربی به اسم ایرانی یا فارسی}
سوالات زیادی مطرح می گردد مبنی بر اینکه اگر اسم ما از اسمهای ائمه باشد آیا قابل تغییر است؟ اسمهای محمد، علی، فاطمه، حسن، حسین و … چطور؟
جواب: در قوانین ایران، منعی در خصوص تغییر نام ملاحظه نمی شود، و اینکه در خصوص بعضی از اسم ها سختگیری بیشتری وجود دارد بیشتر ناشی از اعتقادات دینی و مذهبی است و نه قانون مدون و قابل اجرا. در عمل نیز قضات محترمی که دعوی تغییر نام را می پذیرند و حکم بر پذیرش خواسته خواهان صادر می کنند، تفاوتی میان این اسم و آن اسم قائل نمی شوند. نهایتا اینکه بهتر است کار را به کاردان سپرد.
آپدیت مطلب وکیل تغییر نام و اسم ۱۴۰۰
گاهی یک موضوع به ظاهر کم اهمیت، برای قشری از جامعه، چنان اهمیتی پیدا می کند که به مرور، تبدیل می شود به یک مشکل لاینحل! البته که همیشه هم اینگونه نیست که واقعا لاینحل باشد. تغییر اسم و تغییر سن دو مورد از این موارد است. تغییر اسم، اغلب منجر به نتیجه مطلوب می شود اگر نحوه صحیح اقدام را بدانیم. اما تغییر سن، اغلب با شکست مواجه می شود. همین قدر بدانید که در خصوص تغییر سن، گول ادعاها و وعده های فریبنده را نخورید و وقت و هزینه خود را صرف امور غیر ممکن و شیادان وکیل نما نکنید؛ مگر آن دسته از متقاضیانی که واقعا، دلایل متقنی بر این ادعای خود داشته باشند؛ که در این صورت، تغییر سن هم به احتمال بسیار زیاد، منجر به نتیجه مطلوب خواهد شد.
کسانی که به هر دلیلی، نام خود را دوست نداشته و از قدیم الایام، در شناسنامه آنها یک اسم بوده و اسمی که خانواده، دوستان و اطرافیان، او را صدا زده اند و وی را به آن اسم می شناخته و می شناسند اسمی دیگر است. برای یک تعداد قابل توجهی از مردم، مخصوصا خانم ها، همین موضوع، یعنی دو اسمه بودن، مسئله ساز گردیده است. اشخاصی هستند که حتا اسم شناسنامه ای خود را شرم آور، مسخره و برهم زننده آرامش خاطر میدانند، و خلاصه، خیلی در عذاب و اذیت اند. مخصوصا در میان خانم ها این موارد، در پرونده های وکالتی تغییر نام زیاد دیده شده است. در میان معدودی از پرونده های وکالت برای تغییر نام، موکلینی بودهاند که تغییرنام جزو آمال و آرزوهای دیرین ایشان بوده است! باورکردنی نیست.
پرسش اساسی اینجاست که چرا یک موضوع ساده و پیش پا افتاده باید تا این حد، برای افراد جامعه هزینه روانی و گاهی مالی و تحمیل و اتلاف وقت زیاد داشته باشد؟ با وجود اینکه این مسئله (تغییر نام) اخیرا (اواخر سال ۱۳۹۶) در هیات عمومی دیوان عدالت اداری، به نحو شایستهای حل و فصل گردید بدین نحوکه دیوان عدالت اداری، تغییر نام را یک موضوع اداری (و نه قضایی) قلمداد نمود و مسیر را برای مراجعه مستقیم متقاضیان تغییر نام به ادارات ثبت احوال محل صدور شناسنامه هموار نمود. لیکن متاسفانه، سازمان ثبت احوال، در عمل، قید و مقرره ای به رأی و مقرره دیوان عدالت اداری اضافه کرد و آن اینکه اسمی که متقاضی میخواهد برگزیند میبایست فراوانی بیشتری از اسم شناسنامه ای اش داشته باشد (در طی پنج سال اخیر)؛ چیزی که در عمل، درخواست تعداد زیادی از متقاضیان را با مانع جدیدی مواجه و این افراد را ناگزیر از مراجعه به دادگاه و گاها مراجعه به وکیل دادگستری کرده است؛ “دادخواست صدور حکم بر تغییر نام” “دادخواست تغییر نام”
از آنجایی که موضوع تغییر نام، هنوز جزء موضوعاتی است که تکلیف قطعی آن مشخص نگردیده و کماکان، حول محور سلیقه قضات می چرخد و بعضی از دادگاهها درخواست تغییر نام را نمی پذیرند. و نیز از آنجایی که برای تغییر نام، بیشتر از یک مرتبه، امکان اقدام قضایی وجود ندارد، چنانچه دعوی متقاضی تغییر اسم، با حکم رد دعوی یا بطلان دعوی مواجه شود، امکان تغییر نام به اسم دلخواه سابق، وجود نخواهد داشت. بنابراین، شاید بهتر باشد متقاضی تغییر نام، رسیک (خطر) نکند و برای حصول نتیجه بهتر و شاید سریعتر و مطمئن تر، با یک وکیل دادگستری مطلع و آگاه در حوزه تغییر نام (وکیل ثبت احوال) مشاوره کند و پرونده را به وکیل بسپارد.
در موسسه حقوقی وکیل سرا، موارد متعددی از پرونده های تغییر نام انجام شده و منجر به صدور حکم به تغییر نام گردیده است. برخی موارد تغییر نام که تا کنون توسط مصطفی محمدی وکیل پایه یک دادگستری (اعم از مشاوره و قبول وکالت) انجام شده است؛ از اسامی خانم ها: رقیه، معصومه، سکینه، طاهره، مطهره، ام البنین، خدیجه، زهرا، نجمه، عطیه، کبری، صدیقه، محبوبه، محدثه، راحله، نفیسه، عظیمه، منصوره، ربابه؛ همچنین از اسامی آقایان: جعفر، کریم، رحیم، حسین، حجت، قدرت، نقی، تقی، عنایت، مقداد، مسلم، عبدالله، عبدالرحمان، رحمان، کاظم، مجتبی
در خصوص اینکه برای تغییر نام به چه نحوی باید اقدام کرد مطالب متعددی در سایت وکیل سرا توسط مصطفی محمدی وکیل پایه یک دادگستری نگارش یافته است. جهت اطلاع و مطالعه، مراجعه شود به: {تغییر اسم مذهبی یا عربی به اسم ایرانی یا فارسی}
سوالات زیادی مطرح می گردد مبنی بر اینکه اگر اسم ما از اسمهای ائمه باشد آیا قابل تغییر است؟ اسمهای محمد، علی، فاطمه، حسن، حسین و … چطور؟
جواب: در قوانین ایران، منعی در خصوص تغییر نام ملاحظه نمی شود، و اینکه در خصوص بعضی از اسم ها سختگیری بیشتری وجود دارد بیشتر ناشی از اعتقادات دینی و مذهبی است و نه قانون مدون و قابل اجرا. در عمل نیز قضات محترمی که دعوی تغییر نام را می پذیرند و حکم بر پذیرش خواسته خواهان صادر می کنند، تفاوتی میان این اسم و آن اسم قائل نمی شوند. نهایتا اینکه بهتر است کار را به کاردان سپرد.
البته ذکر این نکته ضروری است که تغییر برخی اسم ها درصد احتمال ضعیفی دارد. ممکن است دادگاه بدوی درخواست تغییر نام را بپذیرد اما ثبت احوال از حق اعتراض تجدیدنظرخواهی خود استفاده کند و پرونده به دادگاه تجدیدنظر ارسال شود. در دادگاه تجدیدنظر، ممکن است حکم مثبت شما، نقض شود و با یک استدلال مغایر، تغییر اسم شما انجام نشود؛ مخصوصا در مورد اسامی همچون محمد، علی، حسین، فاطمه، زهرا. دلیلش هم این است که همانطور که در ابتدای این نوشتار گفته شد، موضوع تغییر نام، یک موضوع کاملا سلیقه ای است و به سلیقه قاضی بستگی دارد. شایسته است که قانون در این خصوص، تغییر کند و تکلیف این موضوع روشن شود و این گونه نباشد که صرفا سلیقه ی قاضی تعیین کننده باشد. نباید یک موضوع کاملا شخصی را در این حد دشوار کرد.
تغییر اسم را از طریق دادگاه، فقط یک بار امکان پذیر است و اگر نتیجه منفی باشد، دیگر امکان تغییر اسم به آن اسمی که قبلا درخواست داده بودید امکان ندارد. در اصطلاح حقوقی، گفته می شود که «اعتبار امر مختوم» یا «اعتبار امر مختومه» یافته است. در کل، دادگاه به یک موضوع، که خواهان و خوانده پرونده، یکسان باشد و موضوع یکسان، یک بار بیشتر رسیدگی نمی کند مگر اینکه خوانده به این موضوع، ایرادی اعلام نکند یعنی مثلا ثبت احوال، به دادگاه اعلام نکند که این شخص، قبلا درخواست تغییر نام داده و تقاضایش رد شده؛ در این صورت، دادگاه می تواند مجددا به موضوع رسیدگی کرده و رای مثبت یا منفی صادر کند. یا اینکه می توان نام دوم را تغییر داد. مثلا قبلا تغییر اسم از رقیه به رویا بوده و فرضا نتیجه نگرفته، این بار می توان رقیه به رها درخواست داد. اگرچه یک سری ایراداتی هم ممکن است مطرح شود که به جهت طولانی نشدن مطلب، از ورود به جزئیات آن پرهیز می گردد.
مطالب لایحه یا دادخواست تغییر نام
اگرچه موضوع تغییر نام، همچنان که گفته شد، تا حدود زیادی جزء موضوعات سلیقه ای است لیکن در صورتی که فرد بخواهد توضیحاتی کتبی یا همان لایحه به دادگاه تقدیم کند می تواند از نوشتار زیر استفاده کند.
مخاطب قرار گرفتن فرد با نامی که مطلوب وی نیست گاهی باعث ایجاد آثار روانپریشی در شخص گردیده که بنابر قاعده عسر و حرج، مطلوب دیدگاه حقوقی اسلام نخواهد بود. نام جزء احوال شخصیه فرد میباشد و این حق طبیعی هر فرد است که از نامی مناسب و دلخواه خود برخوردار باشد که با توجه به عدم اهلیت استیفاء خود فرد در زمان تولد، گزینش نام به عهده افراد دیگری گذاشته شده است. اشخاصی که هیچ شناختی از شخصیت فرد ندارند اگر چه اصولا فرض بر این است که اعلام کننده نام، مصلحت فرد صاحب نام را در تعیین نام مناسب رعایت نموده است.
صرف داشتن نام منتسب به امامان یا اشخاص قابل احترام در شرع و مصالح اسلام دلیل برای اعتبار نبوده و چه بسا فقدان چنین اسامی هم دلیل بر عدم اعتماد فرد نخواهد بود و تاکید بر این امر که این قبیل اسامی غیر قابل تغییر می باشند چه بسا نتیجه معکوس داشته باشد و در پارهای از موارد، در مبانی اعتقادی شخص نیز تاثیر سوء گذارده که مطلوب قانونگذار و شرع انور اسلام نمیباشد.
حق درخواست تغییر نام از حقوق مدنی است و به حکم صریح ماده ۹۵۸ قانون مدنی، انسان از حقوق مدنی متمتع خواهد بود و داشتن نام مناسب و مورد علاقه با حق تعیین آن منافاتی ندارد. همچنین، مطابق ماده ۹۹۵ قانون مدنی و سایر قوانین جاری کشور و آراء وحدت رویه، ممنوعیتی در خصوص امکان تغییر نام وجود ندارد؛ مخصوصاً زمانی که خواهان تغییر نام اشتهار به نام دیگری به غیر از نام مندرج در سند سجلی داشته و عدم رضایت باطنی خود را اعلام دارد. اصرار و سرسختی اداره ثبت احوال در مخالفت با خواسته خواهان توجیه قانونی و منطقی ندارد. بدیهی است که این مهم بنا به تشخیص عالیجناب خواهد بود
استدلالی که اغلب، اداره ثبت احوال در مخالفت با این قبیل درخواستها بیان می دارد این است که خواهان، با نام شناسنامه ای اقدام به اخذ مدارک و مدارج تحصیلی و گواهینامه و … نموده که در صورت تغییر نام، موجبات به هم ریختگی نظم اسناد رسمی می گردد. در حال حاضر وقتی شماره ملی (کد ملی) ملاک تمام امور اداری و … گردیده است دیگر نمیتوان این قبیل استدلالها را موجه و نیکو دانست.
تغییر نام در سال ۱۴۰۱
قانون خاصی در خصوص تغییر نام وجود ندارد و تغییری هم نسبت به سالهای قبل ایجاد نشده است. بنابراین، تغییر نام در سال ۱۴۰۱ کمکان به روال سابق است. اگرچه ممکن است در آینده، روند تغییر اسم شناسنامه، دچار تغییراتی شود و به صورت کلی، بسیاری از موارد از طریق خود ادارات ثبت احوال قابل انجام باشد و نیازی به مراجعه به دادگاه نباشد.
جدیدترین موارد تغییر نام مذهبی
با وجود وکالت و انجام موفق بیش از ۲۰۰ پرونده تغییر نام بین سالهای ۱۳۹۷ تا انتهای ۱۴۰۰ همچنان نمی توان قطعیتی برای حصول نتیجه مثبت برای تمام موارد قائل شد. معصومه به مسیحا، زینب به لیدا، رقیه به رها، جزو آخرین موارد انجام شده هستند. اما با توجه به اینکه صدور حکم منفی، اصطلاحا از اعتبار امر مختومه برخوردار خواهد شد لذا باید دقت کرد و شانس یک بار مراجعه به دادگاه را غنیمت شمرد.
وکیل سرا؛
مصطفی محمدی: وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی
وکیل ثیت احوال
عضو کانون وکلای دادگستری مرکز
سلام ممنون از سایت خوبتون من میتونم اسم امیر به بردیا تغییر بدم هزینش چقدر است ؟
با سلام.
لطفا با شماره های داخل سایت تماس حاصل نمایید.
با تشکر
سلام خسته نباشین
اسم من فاطمه اس میخوام به محدثه تغییر بدم امکانش هست؟!
سلام و درود. لطفا شما با شماره موجود روی وب سایت تماس بگیرید تا راهنمایی کامل داشته باشن .
ممنون از محتوای خوبتون عالی بود من مشاوره گرفتم و قراره حضوری پرونده تغییر نام انجام بدم
با سلام.
تشکر از پیام شما
سلام وقت به خیر خواستم تشکر کنم از پیگیری و زحماتی که در مورد تغییر نامم در شناسنامه انجام دادید و همچنین به دوستان دیگه هم که قصد تغییرنام در شناسنامه رو دارن بگم اقای محمدی واقعا در این زمینه خبره هستن و طبق قولی که به من دادن ظرف چن ماه شناسنامه جدیدم دستم رسید
سلام و درود.
تشکر و قدردانی از پیام شما.
سلام، اسم شناسنامه ای من رقیه هست. میخوام عوض کنم بزارم زهرا. ثبت احوال موافقت نکرده میخوام از طریق دادگاه اقدام کنم. خواستم ببینم عوض میکنن برام؟
با سلام.
لطفا با شماره تماس بر روی وب سایت تماس بگیرید.
سلام من اسمم معصومه هست میخواستم به تیارا تغییر بدم ایا امکان پذیره؟و برای این کار اگر وکالت بخوام چیکاربایدکنم؟
با سلام . لطفا با شماره های موجود بر روی وب سایت جهت مشاوره تماس حاصل نمائید.
با سلام
آیا تغییر نام از رقیه به رویا فقط از طریق ثبت احوال امکان پذیر هست؟
با سلام . لطفا با شماره های موجود بر روی وب سایت جهت مشاوره تماس حاصل نمائید.
سلام و خسته نباشید ،بنده ۴۲ساله این شناسنامه عبدالله ،اولا اینکه امکانش هست تغییر نام بدم و هزینه چقدر هست ممنون میشم
با سلام. با شماره تماس روی سایت تماس بگیرید ۰۹۱۲۱۵۸۲۰۹۳. متشکرم
سلام میخوام اسممو از زهرا به ملیکا تغییر بدم امکان تغییر هستش؟و هزینش چقدره؟
سلام. لطفا با شماره های موجود بر روی وب سایت تماس بگیرید. تشکر
سلام تغییر نام اسماعیل به متین میشه
برای پاسخ به این سوال با شماره بر روی وب سایت تماس حاصل نمایید.
سلام تغییر نام عصمت با چ اسم هایی امکان پذیر است
با سلام. لطفا با شماره های موجود بر روی وب سایت جهت مشاوره تماس حاصل نمایید.