محاسبۀ مقدار قدرالسهم آپارتمان از عرصه
مجتمع آپارتمانی دارای قسمتهای اشتراکی و قسمتهای اختصاصی است.
۱ . قسمتهای اشتراکی، عبارت است از قسمتهایی از ساختمان که حق استفاده از آن برای مالک یک آپارتمان یا چند آپارتمان اختصاص داده نشده است و این قسمتها به همۀ آپارتمانها تعلق دارد.
- قسمتهای اختصاصی عبارت است از قسمتی که برای استفادۀ انحصاری شرکا تعیین و تخصیص یافته است. قسمتهای اختصاصی با مساحت و حدودی که دارند به طور مستقل مورد انتقال واقع میشوند ولی انتقال قسمتهای اشتراکی یا مشاعات به تبع انتقال قسمت اختصاصی است و مقدار آن قدرالسهمی است که با توجه به مساحت مفروز به او تعلق پیدا خواهد کرد. در نتیجه با انتقال همۀ واحدهای یک مجموعه برای مالک یا مالکان اولیه سهمی باقی نخواهد ماند. قدرالسهم از عرصه به نسبت قسمت مفروز، غیر قابل تفکیک و محکوم به اشتراک است.
تعیین مقدار قدرالسهم از عرصه به نسبت آپارتمان همواره در تقسیم ماترک، در تخریب و نوسازی مجموعههای قدیمی و در نظریه های کارشناسی ضرورت پیدا میکند. مقدار قدرالسهم(قدرالحصه) هر آپارتمان در یک مجموعه با فرمول زیر قابل محاسبه است: مساحت آپارتمان(واحد) مورد نظر را در مساحت زمین ضرب میکنیم؛ سپس عدد به دست آمده را بر مجموع مساحت کل آپارتمانها(کل واحدها) تقسیم میکنیم؛ نتیجۀ حاصل، قدرالسهم شما خواهد بود.
این نوع محاسبه در حالی است که همۀ آپارتمانهای مجموعه تقریبا دارای انباری و پارکینگ معادل هم باشند. در صورتی که وضعیت یک یا چند آپارتمان به صورتی باشد که آپارتمان دارای دو واحد پارکینگ یا انباری به مرتب بزرگتر از سایرین باشد یا به فرض، چند واحد آپارتمان فاقد پارکینگ باشند و بخواهیم وجود اضافیها یا نبودن پارکینگ و انباری برای آپارتمانها را در محاسبه لحاظ کنیم میتوان با منظور داشتن ضریبی بر مبنای تفاوت ارزش متری آپارتمان با ارزش متری انباری یا پارکینگ، مساحت انباری یا پارکینگ یا هر دو را در این محاسبه دخالت داد.
برای مثال، اگر در زمینی به مساحت پانصد متر مربع، تعداد یازده واحد آپارتمان به شرح زیر ساخته شده باشد:
- ۶ واحد هر یک به مساحت ۱۲۰ متر مربع
- ۴ واحد هر یک به مساحت ۱۵۰ متر مربع
- ۱ واحد به مساحت ۱۸۰ متر مربع
در نتیجه، مجموع مساحت تمام واحدها(۱۲۰*۶)+(۱۵۰*۴)+(۱۸۰*۱) : ۱۵۰۰ متر مربع
با فرض اینکه ارزش هر متر انباری معادل یک بیستم ارزش هر متر آپارتمان باشد؛ و برای مثال، ۱۰ واحد انباری هر یک به مساحت ۵ متر مربع برای واحدهای ۱۲۰ متری و ۱۵۰ متری، و نیز یک واحد انباری برای آپارتمان ۱۸۰ متری به مساحت ۳۰ متر مربع داشته باشیم؛ در اینصورت، لحاظ مساحت همۀ انباریها برای محاسبۀ قدرالسهم از عرصه چنین خواهد شد:
عدد ۵ را ضرب در یک بیستم میکنیم؛ میشود بیست و پنج صدم متر مربع( یعنی قدرالسهم هر یک از انباریهای ۵ متری از کل عرصه برابر است با بیست و پنج صدم متر مربع.) دقت شود که تعداد ۱۰ واحد در این گروه هستند.
انباری ۳۰ متری را ضرب در یک بیستم میکنیم؛ میشود یک ونیم متر مربع( یعنی قدرالسهم انباری ۳۰ متری از کل عرصه برابر است با یک و نیم متر مبع.) دقت شود که فقط یکی از واحدها در این قسمت جای دارد.
حالا با توجه به اینکه کلا ۱۰ واحد با انباری ۵ متری داریم، عدد ۱۰ را در بیست و پنج صدم ضرب میکنیم و نتیجه را با یک ونیم متر مربع که مربوط به انباری ۳۰ متری است جمع میکنیم، نتیجه میشود ۴ متر مربع.
این ۴ متر مربع را از کل مساحت عرصه که ۵۰۰ متر مربع است کسر میکنیم؛ نتیجه میشود ۴۹۶ متر مربع
حالا برای محاسبۀ قدرالسهم واحد ۱۲۰ متر، عدد ۱۲۰ را در ۴۹۶ ضرب کرده و نتیجهاش را بر مجموع مساحت کل واحدها که ۱۵۰۰ متر مربع است تقسیم میکنیم. برای واحدهای ۱۵۰ متری هم به همین صورت(۴۹۶*۱۵۰) تقسیم بر ۱۵۰۰. همچنین در خصوص واحد ۱۸۰ متری
در انتها، آن بیست و پنج صدم قدرالسهم مربوط به انباری این واحد را یا نتیجۀ حاصل از فوق جمع میکنیم. در خصوص واحد ۱۸۰ متری، با توجه به آنچه در بالا محاسبه گردید، قدرالسهم مربوط به انباریاش یک و نیم متر مربع لحاظ میشود.
مصطفی محمدی: وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی در موضوعات ملکی، ساختمانی و ثبتی
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.