شما در حال مشاهده مطلب مشاوره وکیل خانواده و ثبت احوال هستید .
اعلام ولادت طفل به ثبت احوال
به موجب قانون ثبت احوال باید ولادت هر طفل در ایران، اعم از این که پدر و مادر طفل ایرانی یا خارجی باشند، به نماینده یا مأمور ثبت احوال اعلام شود و ولادت اطفال ایرانی خارج از کشور به مأمور کنسولی ایران در محل اقامت، و اگر نباشد به نزدیکترین مأموران کنسولی و یا به سازمان ثبت احوال کشور اعلام می شود.
مهلت قانونی برای اعلام واقعه ولادت، ۱۵ روز از تاریخ ولادت طفل است. تکلیف اعلام واقعه ولادت و امضای دفتر ثبت کل وقایع، به ترتیب به عهده اشخاص زیر خواهد بود:
۱- پدر یا جد پدری
۲- مادر؛ در صورت غیبت پدر در اولین موقعی که قادر به انجام این وظیفه باشد
۳- وصی یا قیم یا امین
۴- اشخاصی که قانونا مسئول نگهداری طفل می باشند
۵- متصدی یا نماینده موسسه ای که طفل به آنجا سپرده شده است
۶- خود طفل متولد شده پس از آن که رشید و ۱۸ ساله شد، از سن ۱۸ سالگی به بعد (ماده ۱۲، ۱۵ و ۱۶ قانون ثبت احوال)
مدت حضانت
ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی حضانت را راجع به اطفال دانسته بنابراین هر گاه طفولیت تمام شد (که بر اساس تبصره یک ذیل ماده ۱۲۱۰ قانون مدنی پایان طفولیت، همان وصول به سن بلوغ شرعی است) حضانت پایان میپذیرد. در حال حاضر، روال و رویه دادگاههای خانواده نیز بر همین مبنا استوار است.
عزل کردن از حضانت
در ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی و نیز در ماده ۴۱ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۲ امکان عزل متصدی حضانت پیش بینی شده است. در ماده ۱۱۷۱ قانون مدنی مواردی قید شده است که از آن به عنوان عوامل عزل در حضانت فرزند یاد شده است: اعتیاد زیان آور یا اشتهار به فساد اخلاق و فحشا یا ابتلا به بیماری های روانی، سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود به مشاغل ضد اخلاقی، تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف. البته نباید تصور کرد که موارد عزل از حضانت محدود و منحصر به همین چند مورد است.
تاثیر ازدواج مادر بر حضانت فرزند
مطابق ماده ی ۱۱۷۰ قانون مدنی، اگر مادر در مدتی که حضانت کودک با اوست با شخص دیگری ازدواج کند، حق حضانت با پدر خواهد بود. با وجود این، و با لحاظ ماده ی ۴۰ به بعد قانون حمایت خانواده، می توان گفت اگر دادگاه تشخیص دهد که مصلحت کودک اقتضا دارد حضانتش به مادر سپرده شود، می تواند حضانت را به مادر کودک بدهد.
مصلحت کودک
با توجه به ماده ی ۴۱ قانون حمایت خانواده، هرگاه دادگاه تشخیص دهد توافقات راجع به ملاقات، حضانت، نگهداری و سایر امور مربوط به کودک برخلاف مصلحت او است یا در صورتی که مسئول حضانت (پدر یا مادر کودک) از انجام تکالیف مقرر خودداری کند و یا مانع ملاقات کودک تحت حضانت با اشخاص ذی حق شود، می تواند در خصوص اموری از قبیل واگذاری حضانت به دیگری یا تعیین شخص ناظر با پیش بینی حدود نظارت وی با رعایت مصلحت کودک، تصمیم مقتضی اتخاذ کند.
طلاق به تقاضای شوهر
دادگاه ضمن رای خود با توجه به شروط ضمن عقد و مندرجات سند ازدواج، تکلیف جهیزیه، مهریه و نفقه زوجه، اطفال و حمل (جنین) را معین همچنین اجرت المثل ایام زوجیت طرفین مطابق تبصره ماده ۳۳۶ قانون مدنی تعیین و در مورد چگونگی حضانت و نگهداری اطفال و نحوه پرداخت هزینههای حضانت و نگهداری تصمیم مقتضی اتخاذ می کند. (ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱)
طلاق به تقاضای زن
طلاق خلع: طلاق خلع طلاقی است که زن از شوهر خود تنفر دارد. در این صورت باید مهریه یا مالی را به شوهر خود بذل نماید که میتواند از معادل مهریه بیشتر باشد.
موارد طلاق زن
به استناد ماده ۱۱۲۹ (استنکاف شوهر از پرداخت نفقه و عدم امکان اجرای حکم دادگاه مبنی بر الزام شوهر به پرداخت نفقه) و ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی (عسروحرج زوجه)؛ ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی (شروط ضمن عقد و توکیل به زن برای طلاق)؛ به استناد ماده ۱۰۲۹ قانون مدنی (غیبت شوهر به مدت چهار سال)
*رجوع شود به وبسایت وکیل سرا: طلاق یکطرفه به درخواست زن
وضعیت حضانت و ملاقات فرزندان در دادنامه طلاق
همچنین دادگاه باید در صورت وجود فرزند یا فرزندان مشترک، وضعیت حضانت فرزندان را در حکم صادره تعیین و برنامه ملاقات با فرزند را نیز تعیین کند. دادگاه راجع به اینکه طلاق عده دارد یا نه و اینکه رعایت وجود شرایط صحت طلاق به عهده چه کسی است نیز تذکر می دهد و در دادنامه قید میشود که گواهی عدم امکان سازش از تاریخ قطعیت آن تا سه ماه برای مراجعه به دفتر رسمی ثبت طلاق اعتبار دارد و بعد از آن فاقد اعتبار است (ماده ۳۴ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱)
بذل مهریه
بذل مهریه، در واقع، همان هبه است، و رجوع از بذل نیز ممکن است، حتا اگر بذل به موجب سند رسمی (در دفترخانه اسناد رسمی) واقع شده باشد، مگر اینکه ابراء یا بخشش طلب صورت بگیرد، که در این صورت، قابل رجوع نخواهد بود. اقرار به دریافت مهریه از طرف زن نیز معتبر است اما اگر نادرستی این اقرار محرز گردد، اعتباری نخواهد داشت، گرچه ممکن است دادگاه اقرار به دریافت مهریه را «ابراء» قلمداد کند و ابراء، غیر قابل رجوع است.
بذل مهریه در طلاق توافقی
در طلاق توافقی، اگر زن مهریه اش را بذل کند، تا سه ماه بعد از ثبت صیغه طلاق در دفترخانه اسناد رسمی، می تواند رجوع کند؛ در مقابل، مرد میتواند به ازدواج رجوع کند. گرچه طلاق توافقی قابل رجوع نیست اما در این حالت خاص، امکان رجوع مرد به ازدواج وجود دارد. برای اینکه زن نتواند به مهریه رجوع کند، معمولاً، در دادنامه طلاق توافقی، یا در هنگام ثبت صیغه طلاق در دفترخانه طلاق، زن حق رجوع به مهریه را از خود سلب و ساقط می نماید.
ببخشم یا نبخشم
به طور کلی و خلاصه، باید گفت که بذل عین معین در قالب هبه صورت می گیرد و بذل دین در قالب ابراء. هبه قابل رجوع است (مگر موارد خاص مذکور در ماده ۸۰۳ قانون مدنی) اما ابراء قابل رجوع نمی باشد.
وکیل سرا؛
مصطفی محمدی: وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی
عضو کانون وکلای دادگستری مرکز
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.