صدور سند مالکیت المثنی
در موارد زیر سند مالکیت المثنی صادر میشود:
۱- در صورتی که سند مالکیت مفقود شده باشد (ماده ۱۲۰ اصلاحی قانون ثبت املاک)
۲- در صورتی که سند مالکیت از بین رفته باشد (اعم از اینکه کل سند مالکیت باشد یا بخشی از آن)
مطابق ماده ۱۲۰ اصلاحی آیین نامه قانون ثبت املاک « در مواردی که مالک به علت از بین رفتن یا گم شدن سند مالکیت، تقاضای صدور المثنی سند مالکیت می کند بایستی چگونگی از بین رفتن یا گم شدن سند را کتبا به اداره ثبت محل اعلام و استشهادیه ای (که نمونه آن را سازمان ثبت اسناد و املاک کشور چاپ کرده و دو برگ برای تنظیم و تکمیل به درخواست کننده داده میشود) مبنی بر شهادت و اطلاع حداقل سه نفر که هویت و امضای آنها به گواهی یک نفر از شهود مذکور رسیده و هویت و امضای نامبرده به گواهی نیروی انتظامی محل یا یکی از دفاتر اسناد رسمی رسیده باشد ضمیمه کند. اداره ثبت پس از وصول درخواست نامه و برگ استشهادیه باید نخست آن را ثبت و در دفتر املاک منعکس و سپس مراتب را طی بخشنامه ای به دفاتر اسناد رسمی اعلام کند. در محل هایی که از رایانه استفاده می شود صدور بخشنامه مزبور ضرورت نداشته و بایستی موضوع را به متصدی رایانه ابلاغ کنند و پس از آن به هزینه درخواست کننده مراتب را یک نوبت در یکی از روزنامههای کثیرالانتشار یا یکی از روزنامههایی که آگهی های ثبتی در آن درج می شود آگهی کند. در صورتی که تا ۱۰ روز از تاریخ انتشار آگهی اعتراضی نرسیده یا در صورت اعتراض، اصل سند مالکیت یا سند معامله ارائه نشده باشد اقدام به صدور المثنی سند مالکیت خواهد کرد. در مواردی هم که مندرجات صفحه یا صفحات سند مالکیت مفقود گردیده می بایست المثنی سند صادر شود.»
۳- در صورتی که سند مالکیت نزد دیگری باشد و استرداد آن حتی با صدور حکم دادگاه و اجرائیه مقدور نباشد.
مطابق تبصره ۲ اصلاحیه ماده ۱۲۰ قانون ثبت املاک: « در مواردی که سند مالکیت در ید ثالث بوده و دادگاه حکم به استرداد آن میدهد و با صدور اجراییه نیز استرداد سند مالکیت مقدور نمی شود مالک می تواند با اخذ گواهی از دادگاه صادرکننده حکم و تسلیم آن به اداره ثبت مربوطه تقاضای صدور سند مالکیت المثنی کند. در این مورد، ارائه فرم استشهادیه و انتشار آگهی فقدان سند مالکیت ضرورت نداشته و اداره ثبت باید با رعایت تبصره ۱ طبق گواهی دادگاه مبادرت به صدور سند المثنی کند.» بر حسب تجربه و به عنوان یک وکیل دادگستری باید بگویم که طرح دعوی حقوقی استرداد سند مالکیت معمولا زمانبر و فرسایشی است لذا بهتر است در صورت امکان، برای پس گرفتن سند، تدبیر بهتری اتخاذ شود. شکایت کیفری خیانت در امانت هم در خصوص استرداد سند همیشه و شاید، اغلب، منجر به نتیجه مطلوب نمی شود، هرچند، گاهی اوقات بهترین چاره است.
۴- در صورتی که وراث تقاضای صدور سند مالکیت برای سهم خود کرده و ادعا کنند که سند مالکیت مورث نزد یکی از وراث یا شخص دیگری است. وکیل ملکی
توجه: اگر دارنده سند مجوز قانونی مبنی بر ذی حق بودن خود در دست داشته باشد مشمول این تبصره نیست. همچنین باید گفت این ادعا (اینکه گفته میشود سند نزد دیگری است) از اشخاص دیگر (غیر از وراث) پذیرفته نمی شود و در چنین حالتی، این شخص باید با مراجعه به دادگاه علیه دارنده سند مالکیت طرح دعوا کند و پس از صدور رای دادگاه، حسب مورد، اقدام لازم را انجام دهد؛ بنابراین اداره ثبت در این خصوص وظیفه ای ندارد.
هر دفترخانه ای مکلف است دفتری برای ثبت شماره پلاک این قبیل املاک داشته باشد که در موقع تنظیم اسناد به آن مراجعه کرده و در صورتی که مورد معامله از املاکی باشد که نسبت به آن المثنی صادر شده باید قبلا جریان ثبتی ملک را از اداره ثبت استعلام کنند.
در صورتی که سند مالکیت اصلی پیدا شود، اگر مالک کتبا آن را اعلام کند، سند مالکیت المثنی باطل و مراتب پیرو بخشنامه به دفاتر اسناد رسمی تابع اعلام میشود. البته اگر با سند مالکیت المثنی معامله ای انجام شده باشد سند مالکیت اصلی اخذ و پس از ابطال، در پرونده ثبتی مربوط ضبط میشود.
اگر سند ملکی بازداشت باشد، این امر مانع از صدور سند مالکیت المثنی نیست مگر اینکه مرجع بازداشت کننده ملک، نگه داشتن سند مالکیت را نزد خود اعلام کرده باشد. همچنین اگر مالک، مدرکی دال بر وجود ساختمان یا نوع کاربری ملک از قبیل جواز ساخت، پایان کار، گواهی موضوع ماده ۱۲ قانون زمین شهری، قبوض آب و برق و تلفن و… در اختیار نداشته و در پرونده نیز قرائن و شواهدی دال بر این مطلب از نظر اراضی ملی و جنگل و موات بودن موجود نباشد اقدام در مورد صدور سند مالکیت المثنی با هماهنگی دستگاهها احتمال تضییع حقوق دولت را منتفی خواهد کرد.
در اینجا یک نمونه استشهادیه جهت دریافت سند مالکیت المثنی ارائه میشود:
استشهاد و استعلام میگردد:
خواهشمند است کسانی که اطلاع کامل دارند سند مالکیت… دانگ پلاک ثبتی شماره… واقع در بخش… تهران متعلق به اینجانب… که در صفحه… دفتر… املاک طی شماره… به ثبت رسیده و به موجب سند شماره… دفترخانه شماره… در قبال مبلغ… ریال نزد… رهن می باشد/نمیباشد به دلیل… مفقود شده و بعد از مدت… با وجود جستجوی کامل پیدا نشده است اطلاعات خود را در این مورد اعلام و تأیید کنند زیرا این اطلاعات برای دریافت سند مالکیت از اداره ثبت اسناد و املاک… مورد نیاز می باشد.
آدرس مالک:……………………….تلفن:…. امضای مالک
شهود:
۱-اینجانب… فرزند… به شماره شناسنامه… کد ملی… صادره از… و کد ملی… به نشانی:… صحت موارد فوق را تصدیق و تایید می نمایم. امضا
۲-
۳-
گواهی امضای مالک (درخواست کننده) توسط دفترخانه اسناد رسمی
وکیلسرا؛
وکیل پایه یک دادگستری
عضو کانون وکلای دادگستری مرکز
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.