دانستنی های شروط ضمن عقد ازدواج
ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی: طرفین عقد ازدواج می توانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنمایند مثل اینکه شرط شود هرگاه شوهر، زن دیگر بگیرد یا در مدت معینی غایب شود یا ترک انفاق نماید یا بر علیه حیات زن سوء قصد کند یا سوء رفتاری نماید که زندگانی آنها با یکدیگر غیر قابل تحمل شود، زن وکیل و وکیل در توکیل باشد که پس از اثبات تحقق شرط در محکمه و صدور حکم نهایی، خود را مطلقه سازد.
نکته۱: در عقدنامه های چاپی که سالهاست متداول است، دو گونه شرط به صورت الف و ب قید شده است: یکی با این عبارت که (الف): «ضمن عقد نکاح (یا عقد خارج لازم) زوجه شرط نمود هرگاه طلاق بنا به درخواست زوجه نباشد و طبق تشخیص دادگاه، تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری یا سوء اخلاق و رفتار وی نبوده، زوج موظف است تا نصف دارایی موجود خود را که در ایام زناشویی با او به دست آورده یا معادل آن را طبق نظر دادگاه بلاعوض به زوجه منتقل نماید.»
نکته۲: علاوه بر این، شروط دوازده گانه ای در قسمت (ب) قید گردیده که معمولا هنگام عقد، زوجین نسبت به امضا و قبول آن شرایط می توانند اقدام کنند. مطلب مهم این است که برخی خانم ها تصور می کنند اگر این بندهای دوازده گانه را امضا کنند، به راحتی و به سرعت، می توانند طلاق بگیرند، در صورتی که چنین نیست. اثبات یکی از این موارد، ضروری است، گرچه گاهی دشوار و حتی ناممکن است. مضافا اینکه، پروسه پرونده های اینچنینی، معمولا، طولانی است. به طور کلی، دادخواست طلاق از طرف زن، مستلزم طی تشریفات قانونی مقرر شده است و خیلی وقتها بعد از کلی صرف وقت و هزینه، زن مجبور است از مهریه اش بگذرد (بذل مهریه) تا بتواند طلاق بگیرد.
نکته۳: آنچه می تواند طلاق را برای زن راحت و سریع الامکان کند، وکالت در طلاق (وکالت بلاعزل) است که معمولا بعد از عقد ازدواج، در دفترخانه اسناد رسمی تنظیم می شود. البته همین وکالت در طلاق هم شرایط و عبارات خاصی را در وکالتنامه می طلبد که گاهی برخی دفاتر اسناد رسمی، دقت کافی در تنظیم آن نمی کنند. بهتر است در این خصوص با یک وکیل آشنا و مطلع به امور خانواده مشاوره صورت گیرد.
نکته۴: در ازدواج موقت (صیغه) هم شوهر می تواند برای بذل مدت به زن وکالت دهد.
نکته۵: نمی توان شرط کرد که شوهر، ازدواج مجدد نکند؛ چنین شرطی باطل است.
نکته۶: در صورتی که این موارد هم برایتان مهم است، بهتر است در عقدنامه قید شود: حق انتخاب مسکن و محل سکونت توسط زوجه، اجازه شاغل بودن زوجه، اجازه تحصیل.
نکته۷: اجازه خروج از کشور، حتی اگر در عقدنامه قید شود الزام آور نخواهد بود بلکه چنین اقدامی باید به صورت جداگانه در دفتر اسناد رسمی صورت گیرد و حتی به وجه ملزمی، شوهر را متعهد به آن نمود. (جهت اطلاع: در قانون گذرنامه، یک مورد جهت خروج زوجه از کشور در صورت ممنوع الخروج شدن توسط شوهر، بنا به اجازه دادستان، بدون اجازه شوهر، در صورت احراز اضطرار، پیش بینی شده است: مراجعه شود به قانون گذرنامه)
مصطفی محمدی: وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی- امور خانواده، طلاق، مهریه، حضانت و امور قراردادها (عضو کانون وکلای دادگستری مرکز، مدیر وکیل سرا و مؤسسه حقوقی فریاد دادپویان)
سلام خسته نباشید
من دوستی دارم که خیلی زود( ۱۷ سالگی ) با اجبار پدر و مادرش ازدواج کرده
با مردی که هیچ مشکلی نداره و همه واقعا قبولش دارن اما اصلا دوسش نداره و حتی نمیتونه برای چند دقیقه اونو کنار خودش تحمل کنه
الان در دوران عقد هستن و همه اصرار دارن که زودتر ازدواج کنند وگرنه مجبور است به همراه شوهرش به شهر خیلی دور بره که هیچکس رو اونجا نداره
راهی برای طلاق هست به نظرتون؟
با عرض سلام و تشکر از نظر شما .
این مورد که شما عرض کردید نیاز به مشاوره داره و با شماره های موجود بر روی وب سایت تماس بگیرید .