توضیح انتقادی صدور اسناد مالکیت تک برگی
نوع ملک؛ کاربری؛ نوع و میزان مالکیت
طلق ( با کسرۀ “ط ” و سکون “ل”) در لغت به معنی حلال، روا، خالص، و بدون شریک معنا میشود. طلق یعنی شش دانگ متعلق به شخص واحد و فاقد هر گونه شریک است. پس ملک مشاع را نمیتوان طلق قلمداد کرد. ملکی که فقط عرصه یا اعیان است ملک طلق نیست. اگرصرفا عرصه باشد بدین معنی است که اعیان متعلق به دیگری است و اگر صرفا اعیان باشد بدین معنی است که عرصه متعلق به دیگری است. این یعنی اینکه ملک مذکور دارای شریک در شش دانگ بوده و این برخلاف مفهوم طلق است. طلق، بیانکنندۀ کامل بودن مالکیت از نظر کمیت است لذا نوعیت و کیفیت مطرح نیست. مالک ملک طلق یعنی شش دانگ عرصه و اعیان در مالکیت اوست و کسی نمیتواند معترض مالکیت او نسبت به کمیت شود و اجزا و متعلقات آن را از مالک ملک طلق نداند.
با این اوصاف، طلق بودن، مالکیت کامل است. یعنی شش دانگ عرصه و اعیان متعلق به یک نفر است و وجود شریک در عرصه و اعیان یا در یکی از آنها، منافی کامل بودن مالکیت شش دانگ برای شخص است و طلق نخواهد بود. بنابراین قید واژۀ طلق باید در ردیف “میزان مالکیت” باشد نه در ردیف” نوع ملک“؛ و ادارات ثبت واژۀ طلق را فقط باید در ردیف میزان مالکیت اسنادی قید کنند که ملک شش دانگ عرصه و اعیان تعلق به یک مالک داشته باشد. نوشتن طلق در ردیف نوع ملک، آنهم در اسناد مالکیت مشاع یا سند مالکیت عرصه یا اعیان جایگاه ندارد و اعتبار سند مالکیت را خدشهدار میکند و نوعی تعارض را در مفهوم حقوقی رقم میزند. شناسۀ نوع ملک با کاربری ملک در راستای همدیگرند و هر دو برای معرفی ویژگی ملک هستند.
فایدۀ این بحث در این است که اگر بپذیریم طلق بودن ملک محرز است هر ادعایی نسبت به مالکیت علیه مالک ملک طلق محکوم به بیحقی و فاقد ارزش است.
یا در ردیف واژۀ شناسۀ کاربری، قید لغات زمین که مفهوم عرصه و اعیان دارد و میانی جنوبی، میانی شرقی و میانی غربی که معرف موقعیت استقرار مکانی آپارتمان در یک مجموعۀ متراکم ساختمانی است ارتباط با نوعیتی که مورد استفاده از ملک را مشخص میکند ندارد و جایگاه واژۀ میانی و جنوبی و… در مقابل ردیف شناسۀ سمت است.
[button color=”black” size=”medium” link=”https://vakilsara.ir/%d9%88%da%a9%db%8c%d9%84-%d9%85%d9%84%da%a9%db%8c/” icon=”” target=”true”]وکیل ملکی[/button]
در شناسۀ نوع و میزان مالکیت که نوع کیفیت و میزان کمیت است باید واژۀ مناسب برای نوعیت مثلا آپارتمان، مسجد، آسیاب، سردخانه، و واژۀ درست برای کمیت به مقدار سهم مالک به صورت سهم یا دانگ مشاع یا مقادیر دیگری که مبنا و مقسم شش دانگ بوده است قید گردد.
مطلب فوق اشاره ای کوتاه به واژهها و اصطلاحاتی است که در سند مالکیت تکبرگی قید میشود. شایسته است با دقت و توجه بیشتر و در نظر گرفتن معانی و مفاهیم درست این واژهها، اسناد مالکیت جدید (تکبرگی) تکمیل گردند.
برگرفته از کتاب آموزش علم ثبت املاک”علی رستمی”
توسط: مصطفی محمدی( وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی )
با سلام و عرض ادب و احترام
در سند مالکیتی که برای من صاد شده است، در قسمت “وضعیت” خاص نوشته “طلق” و در قسمت “نوع و میزان مالکیت” نوشته “سه دانگ مشاع از شش دانگ عرصه و اعیان” ، آیا این تناقض محسوب میشود و سند من ایراد دارد و باید اصلاح شود؟
سلام و درود . برای مشاوره و پرسش سوالات با شماره های موجود بر روی وب سایت تماس حاصل فرمایید . با تشکر
سلام
اینجانب زمینی در شهر تنکابن معامله نمودم و متوجه شدم که در سند مالکیت بنده در ردیف نوع و میزان مالکیت نوشته شده شش دانگ عرضه
و در قسمت ملاحضه نوشته است : عرضه زمین (وضعیت خاص طلق)
در ضمن در زمین هیچ بنایی وجود ندارد
آیا این نشاندهنده اینست که ممکن است اعیانی مربوط شخص دیگری باشد و بنده فقط مالک عرضه هستم
با سپاس
با سلام .
برای دریافت پاسخ سوال خود به شماره ۰۹۱۲۱۵۸۲۰۹۳ تماس حاصل فرمایید . با تشکر