وکیل دادگستری در سهروردی|سیدخندان|بهشتی|شریعتی
وکیل دادگستری در خیابان سهروردی
دادسرای ناحیه ۳۸ تهران یا همان دادسرای امنیت اخلاقی تهران تا مردادماه ۱۳۹۸ با عنوان دادسرای ناحیه ۲۱ تهران یا دادسرای ارشاد فعالیت می کرد. نشانی این دادسرا در خیابان بهشتی، خیابان احمد قصیر، جنب بیمارستان آسیا است.
جرائم منافی عفت و مفاسد اخلاقی، روابط نامشروع دون زنا، رانندگی در حالت مستی، شرب خمر، فروش تجهیزات دریافت از ماهواره، ترویج و تشویق به فساد و فحشا، تشکیل خانه (اماکن) فساد، فراهم کردن موجبات فساد و فحشا، تولید و انتشار تصاویر مبتذل، قوادی، حضور در خانه فساد و … از عمدهترین جرائم و اتهاماتی است که در دادسرای امنیت اخلاقی تهران (دادسرای ناحیه ۳۸ تهران) مورد رسیدگی قرار می گیرد.
البته جرم روابط نامشروع غیر زنا، مستقیما در مجتمع قضایی ارشاد (خیابان مطهری، روبروی خیابان سلیمان خاطر) رسیدگی می شود.
وکیل دادگستری در محدوده خیابان بهشتی و عباس آباد
دادسرای امنیت اخلاقی چندین شعبه دادیاری و بازپرسی دارد که بعد از تحقیقات، اقدامات مقتضی و تکمیل پرونده، احتمالا با صدور قرار جلب به دادرسی و صدور کیفرخواست توسط مقام ذی صلاح، پرونده به مجتمع قضایی ارشاد جهت رسیدگی و صدور حکم ارسال می گردد.
اگرچه قرار منع تعقیب یا موقوفی تعقیب و در موارد معدود، قرار بایگانی پرونده و تعلیق تعقیب نیز امکان دارد. در دادسرا، به تناسب اتهام، ممکن است قرار وجه الکفاله (قرار کفالت)، قرار وثیقه یا در حالت شدیدتر، قرار بازداشت موقت برای متهم صادر شود. بعد از ارسال پرونده به دادگاه، جلسه رسیدگی تعیین و به متهم یا متهمین و شاکی یا شاکیان ابلاغ می شود و نهایتا دادرس (قاضی) اقدام به صدور حکم محکومیت یا برائت خواهد کرد.
وکیل دادگستری در محدوده خیابان مطهری
آنچه می بایست متهم بداند این است که حق همراه داشتن وکیل دادگستری را دارد. حق همراه داشتن وکیل دادگستری الزاما و حتما باید در برگ ابلاغیه (احضاریه) قید و به متهم یادآوری شود (ماده ۱۹۰ قانون آیین دادرسی کیفری). حضور وکیل متهم به همراه متهم در دادسرا، میتواند متهم را با حقوق خود آشنا ساخته و کمک مهمی به وی نماید و از تضییع احتمالی حقوق متهم جلوگیری به عمل آورد.
اگرچه دانستن این نکته ضرورت دارد که بنا بر رعایت احتیاط، بهتر است متهم ضامن یا وثیقه داشته باشد زیرا در صورت تفهیم اتهام، این احتمال وجود دارد که بازپرس یا دادیار، اقدام به صدور قرار کفالت (وجه الضمان) یا وثیقه نماید.
از آنجایی که در ماده ۱۹۰ قانون آیین دادرسی کیفری، حق همراه داشتن وکیل نزد مقام قضایی مورد شناسایی قرار گرفته، به طریق اولی متهم حق همراه داشتن وکیل حین بازجویی از سوی ضابط را نیز دارد، چرا که انجام بازجویی از سوی ضابط به سب تجویز تفویض این اختیار بازپرس از سوی قانون گذار بوده است، در نتیجه، تفویض بازجویی و تحقیق از متهم به ضابط نمی تواند سبب از دست رفتن حق دفاع متهم و حق همراهی وی گردد. مضافا اینکه بند ۳ ماده واحده احترام به آزادی های مشروع و حفظ حقوق شهروندی و نیز رعایت ماده ۷ قانون آیین دارسی کیفری ضرورت دارد.
اگرچه در این خصوص، یعنی همراه داشتن وکیل نزد ضابط (پلیس امنیت اخلاقی)، قانون مورد رعایت قرار نمی گیرد و اقرارها اکثرا، دارای ایراد قانونی است.
وکیل دادگستری در مرحله دادگاه تجدیدنظر جرایم منافی عفت
اگر محکوم پرونده، نسبت به حکم، اعتراض نداشته باشد می تواند نسبت به رای دادگاه، اصطلاحا، تسلیم باشد و از تخفیف مقرر در ماده ۴۴۲ قانون مجازات اسلامی استفاده کند. در این صورت، دادگاه، تا یک چهارم از مجازات وی را کسر می کند. مثلا اگر متهم، به شش ماه زندان محکوم شده باشد و تسلیم به رای شود، امکان بهره مندی از دو ماه تخفیف در مجازات را خواهد یافت.
اگرچه میزان تخفیف به عهده دادگاه است (تخفیف، نهایتا یک چهارم میزان کل مجازات است) مضافا اینکه شرط دیگر بهره مندی از تخفیف مقرر در ماده مذکور این است که دادستان در مهلت مقرر، نسبت به حکم دادگاه، اعتراض نداشته و تجدیدنظرخواهی نکند.
اما در صورت تجدیدنظرخواهی، پرونده های دادگاه ارشاد، در مرحله تجدیدنظر، عمدتا در شعبه ۵۷ دادگاه تجدیدنظر استان تهران و گاهی نیز در شعبه ۵ و همچنین شعبه ۶۷ تجدیدنظر و بسیار به ندرت، ممکن است در سایر شعبات مورد رسیدگی قرار گیرند.
محل استقرار دادگاه های تجدیدنظر تهران، بالاتر از میدان هروی، خیابان وفامنش، مجتمع قضایی غدیر واقع می باشد. زمان رسیدگی و تعیین تکلیف پرونده در دادگاه تجدیدنظر، معمولا بین یک تا سه ماه است. البته ممکن است در مواردی، بیشتر یا کمتر باشد اما اکثرا همین یک تا سه ماه است.
وکیل دادگستری در مرحله اجرای احکام ارشاد
بعد از صدور حکم و قطعی شدن آن، پرونده در نهایت، به اجرای احکام ارسال می شود. شعبات اجرای احکام، در محل دادسرای امنیت اخلاقی (دادسرای ناحیه ۳۸ تهران) خیابان احمد قصیر، بالاتر از بیمارستان آسیا واقع می باشد؛ در حال حاضر، تعداد شش شعبه اجرای احکام وجود دارد. شعبه اجرای احکام به محکوم ابلاغ می کند که ظرف مهلت مقرر (پنج روز) جهت اجرای حکم حاضر شود.
در صورت عدم حضور، حساب های بانکی شخص و گاهی خط موبایل وی با دستور دادیار اجرای احکام توقیف خواهد شد. همچنین نامه ممنوع الخروجی محکوم از طریق سیستمی به دادستانی زده خواهد شد. همزمان ممکن است برای ضامن نیز ابلاغیه صادر شود یا با ضامن تماس بگیرند جهت احضار متهم. ضامن یک ماه فرصت دارد تا متهم را جهت اجرای حکم حاضر کند. بعد از گذشت یک ماه، اگر ضامن نتواند متهم را حاضر کند، سرپرست دادسرا (معاون دادستان) دستور ضبط وثیقه یا وجه الضمان را صادر خواهد کرد.
مصطفی محمدی: وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی
عضو کانون وکلای دادگستری مرکز
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.