نظر به مواد ۱ و۱۰ و ۱۴ و ۱۸ و شق دوم از ماده۱۹ و مواد ۲۵ و ۲۶و۳۳ و ۴۶ قانون وکالت نظامات ذیل را مقرر میدارد:
فصل اول- در تعیین وکلا محدود و کارگشایان و درخواست پروانه وکالت
ماده ۱
رئیس قسمت تشکیلات وکلا به منظور اجراء تبصره یک قانون وکالت همه ساله قبل از شهریورماه صـورتی با رعایت احتیاجات حوزههای قضائی و استعداد وکلا محل تهیه و به وزارت عدلیه پیشنهاد مینماید پس از تصویب مراتب را به عدلیه محل و وکیلی که محدود گردیده اعلام میدارد:
ماده ۲
رئیس تشکیلات وکلا همه ساله از محلهائیکه بقدر کفایت از وکلا درجات سهگانه ندارد صورتی تهیه و پس از تصویب وزارت عدلیه اعلانی برای استحضار داوطلبان کارگشایی منتشر خواهد نمود و موقع امتحان و مواد امتحانیه و تاریخ حضور در مرکز را در آن قید مینماید.
ماده ۳
برنامه امتحانات کارگشایان عبارت است از:
۱. کلیات قانون اصول محاکمات حقوقی
۲. کلیات قانون اصول محاکمات جزائی
۳. کلیات قانون مدنی
۴. کلیات قانون مجازات عمومی
۵. کلیات قوانین و نظامنامههای ثبت اسناد و املاک
۶. قانون و نظامات راجعه بوکالت
۷. کلیات قوانین تجاری
ماده ۴
امتحان کتبی و شفاهی است و حداکثر نمرات شش است. شش خیلی خوب ـ پنج خوب ـ چهار کافی ـ سه قابل قبول ـ دو بد ـ یک خیلی بد.
ماده ۵
برای قبول شدن در امتحان حداقل معدل کتبی و شفاهی نباید از سه کمتر باشد و معهذا هر داوطلبی که دارای یک نمره یک یا دو نمره دو باشد مردود است.
ماده ۶
هیئت ممتحنه را وزیر عدلیه از قضاه و استادان دانشکده حقوق تحت نظر مدعیالعموم کل تشکیل میدهد.
ماده ۷
جلسات امتحان در فروردین و مهرماه تشکیل میشود.
ماده ۸
نتیجه امتحان ضمن صورتمجلس از طرف هیئت ممتحنه بدفتر کل بازرسی و تشکیلات وکلا ارسال میشود.
ماده ۹
دفتر کل بازرسی و تشیکلات وکلا مکلف است مدتی را که وزارت عدلیه برای اجرای ماده یک قانون وکالت و تطبیق وضع وکلا هر محل با ماده مزبور تعیین مینماید در مجله رسمی و عدلیه محل اعلام و مرجع تسلیم اوراق و درخواست و شرایط آن را تعیین نماید.
ماده ۱۰
پارکههای ولایات و امنای صلح در نقاطی که پارکه نیست مکلفند اوراق و درخواست پروانه وکالت و ضمائم آن را بلافاصله پس از انقضاء مهلت به قسمت تشکیلات وکلا بفرستند.
ماده ۱۱
درخواست پروانه وکالت باید دارای ضمائم ذیل باشد.
۱. چهار قطعه عکس
۲. قبض ودیعه وجه تمبر پروانه مورد درخواست
۳. مستندات درخواست از قبیل تصدیق سنین سابقه وکالت یا تصدیق سنین سابقه قضائی یا رونوشت مصدق مدارک معلومات ـ مرجع صدور تصدیق سابقه وکالت قسمت تشکیلات وکلا و سابقه قضائی یا خدمات اداری، اداره کارگزینی مربوطه است.
ماده ۱۲
در صورتیکه دانشنامه لیسانس از دانشکدههای خارجه صادر شده باشد تصدیق شورایعالی معارف که حاکی از ارزش دانشنامه باشد و ترجمه آن نیز لازم است.
ماده ۱۳
هرگاه تقاضانامه ناقص باشد اخطاری برای رفع نواقص از طرف رئیس قسمت تشکیلات وکلا میشود که در ظرف مده ده روز نواقص را مرتفع نماید پس از انقضاء مدت مزبور در صورتیکه تقاضاکننده رفع نواقص ننموده باشد و فرصت مندرج در ماده ۹ نیز منقضی شده باشد دیگر درخواستی از تقاضاکننده پذیرفته نمیشود.
ماده ۱۴
قسمت تشکیلات وکلا برای تشخیص صلاحیت و درجه تقاضاکننده اوراق مخصوصی باید ترتیب بدهد و رای رئیس دفتر کل بازرسی و تشیکلات وکلا را بوسیله آن بتقاضاکننده ابلاغ نماید.
ماده ۱۵
ابلاغ مزبور ممکن است در دبیرخانه دفتر کل بازرسی و تشکیلات وکلا و یا بوسیله مامورین ابلاغ یا دفتر محاکم یا پارکههای ولایت بعمل آید در هر سه صورت ابلاغ کننده باید تاریخ ابلاغ و امضاء کسی را که باو ابلاغ شده تصدیق نماید و در صورتیکه ابلاغ شونده از رؤیت استنکاف نماید استنکاف او را بنویسد.
ماده ۱۶
تقاضای رسیدگی از محکمه انتظامی که در ماده۱۲ قانون وکالت مقرر است بوسیله عرضحال بعمل میآید و هرگاه معترض مستنداتی داشته باشد و ضمیمه عرضحال ننماید پس از ابلاغ عرضحال به قسمت تشکیلات وکلا دیگر سندی از او پذیرفته نخواهد شد.
ماده ۱۷
عرضحـال باید در دو نسخه تنظیم و یک نسخه از آن را دفتر دیوانعالی تمیز در ظرف پنج روز از تاریخ وصول به قسمت تشکیلات وکلا بفرستد.
ماده ۱۸
هرگاه جهت اختلاف صلاحیت علمی تقاضاکننده برای شغل وکالت یا برای درجه مورد تقاضای او باشد محکمه انتظامی اختیاری از معلومات از بعمل خواهد آورد اختیار مزبور کتبی و شفاهی است و هرگاه راجع بصلاحیت اخلاقی تقاضاکننده باشد محکمه عالی انتظامی اظهارات نماینده دفتر کل بازرسی وکلا را استماع خواهد نمود.
ماده ۱۹
مفاد رای دفتر کل بازرسی در صورتی که مبنی بر رد باشد باید به محاکم و مراجع قضائی و ثبت اسناد اطلاع داده شود که شخص مردود را بوکالت نپذیرند و در صورتیکه رای مزبور از طرف محکمه انتظامی نقض شود باید مراتب به محاکم و مراجع قضائی اعلام گردد.
ماده ۲۰
متن سوگندنامه که بموجب ماده ۱۴ قانون وکالت مقرر است بنحو ذیل است:
اینجانب امضاء کننده ذیل خداوند متعال را شاهد گرفته قسم یاد مینمایم که قوانین و نظامات مخصوصا قوانین و نظامات مربوطه بشغل وکالت را همیشه محترم شمرده و کوچکترین اقدامی برعلیه تامین قضائی و شرافت قضاوت و وکالت ننمایم و در حفظ حیثیات شغلی که بدان نائل شدهام ساعی و جز عدالت و احقاق حق منظور دیگر نداشته باشم و نسبت بهمقامات قضائی و اداری رعایت احترام را نموده راستی و پاکدامنی را در کلیه امور شخصی و اداری و کارهای مرجوعه رویه خود قرار دهم و در امور راجعه نظریات خصوصی را داخل ننموده و پیرامون کینه ورزی و انتقامجوئی نگردیده و همیشه مدافع از حق و صلح طلب باشم ـ شرافت من وثیقه اجراء این سوگندنامه است.
ماده ۲۱
پروانه وکالت پس از اجراء سوگند که مطابق آئین فوق بعمل میآید بوکیل داده میشود.
ماده ۲۲
در هر حوزه که اجراء قانون وکالت تمام شده باشد وکلا آن حوزه در حضور هیئتی که در ماده۲۳ مقرر است سوگند یاد خواهند نمود.
ماده ۲۳
هیئت مندرج در ماده ۲۲ مرکب اسـت از رئیس محکمه عالی انتظامی و رئیس و مدعیالعموم استیناف و رئیس و مدعیالعموم محکمه وکلا و رئیس و مدعیالعموم بدایت مرکز رئیس و مدعیالعموم استیناف و رئیس و مدعیالعموم بدایت و یکنفر از امناء صلح محدود و در مقر حوزههای استیناف ولایات رئیس و مدعیالعموم بدایت و یک نفر از امناء صلح یا اعضاء علیالبدل با یکی از مستنطقین به انتخاب رئیس عدلیه با رعایت تقدم رتبه برای مقر حوزههای ابتدائی.
ماده ۲۴
محل و روز و ساعت حضور برای مراسم سوگند از طرف دفتر کل بازرسی و تشکیلات وکلا تعیین و باعضاء هیئت و وکلا عدلیه اطلاع داده میشود.
ماده ۲۵
اعضاء هیئت یا لباس رسمی قضاوت و وکلاء عدلیه با لباس مخصوص بنحویکه در فصل پنجم مقرر است باید حاضر شوند.
ماده ۲۶
جلسه سوگند علنی است.
ماده ۲۷
وکلاء بترتیب درجه و رعایت حروف تهجی نام خانوادگی یکان یا دسته دسته (دسته عبارت از ۳ الی ۵ نفر است) به تشخیص هیئت سوگند یاد مینمایند.
ماده ۲۸
سوگندنامه در موردیکه وکلا یکان یکان سوگند یاد نمایند بوسیله خود وکیلی که سوگند یاد مینماید قرائت میشود، سپس عدهای که سوگند یاد مینمایند دست راست را بلند کرده عبارت ذیل را به صدای بلند ادا مینماید (به همین مراتب سوگند یاد میکنم) پس از آن ذیل سوگندنامه را امضاء میکنند.
ماده ۲۹
بلافاصله پس از مراسم سوگند اسامی اشخاصی که سوگند یاد نمودهاند ضمن صورتمجلس به قسمت تشکیلات وکلا اطلاع داده میشود.
ماده ۳۰
رئیس قسمت تشکیلات وکلاء در مرکز و مدعیان عمومی بدایت در ولایات مامور اجرای این آئین هستند.
فصل دوم ـ در تشکیلات کانون وکلا و معاضدت قضائی
ماده ۳۱
رئیس دفتر کل بازرسی و تشکیلات وکلا در هر حوزه که تشکیل کانون وکلاء را لازم بداند پیشنهادی با ذکر دلائل لزوم بوزارت عدلیه تقدیم میکند تا در صورت تصویب اقدام بتشکیل کانون نماید.
ماده ۳۲
برای اجرای شـق اول ماده ۱۹ قانون وکالـت کانون وکلاء میتواند دارای قسمتهای مختلفه باشد و همچنین مجاز است برای ترقی علمی وکلا نشریات حقوقی داشته و جلسات خطابه با حضور رئیس پارکه وکلاء در مرکز و مدعیالعموم بدایت در ولایات تشکیل دهد.
ماده ۳۳
تعداد اعضاء علیالبدل هیئت مدیره نصف اعضاء اصلی است و اسامی اعضاء اصلی و علیالبدل باید در مجله رسمی اعلان شود.
ماده ۳۴
مؤسسه معاضدت قضائی در مرکز است و دارای شعب ذیل میباشد:
۱. دبیرخانه
۲. شعبه عرایض
۳. شعبه قضائی
ماده ۳۵
کارکنان معاضـدت قضائـی باید حتیالمقـدور از بین وکلا عدلیه انتخاب شوند ممکن است برای آنها حقالزحمه در بودجه کانون منظور شود.
ماده ۳۶
تقاضای معاضدت به دبیرخانه مؤسسه مزبور داده میشود کسانی که دور از مرکز ـ معاضدت قضائی هستند میتوانند مستقیماً یا توسط کانون محل در صورتی که تشکیل شده باشد و یا به وسیله دفتر عدلیه اقامت خود را تقاضا نماید. در اینصورت کانون یا دفتر عدلیه محل موظف است تقاضانامه را بانضمام مستندات و مدارکی که بموجب ماده ( ) این نظامات مقرر است در اسرع اوقات بدبیرخانه معاضدت قضائی ارسال دارند.
ماده ۳۷
در صورتیکه معاضدت قضائی لازم بداند که توضیحاتی از تقاضاکننده بخواهد مشارالیه بوسیله نامه یا اخطار احضار میشود ولی هرگاه اقامتگاه متقاضی خارج از مرکز معاضدت قضائی باشد تحقیـقـات بوسیله یکی از وکلا یا دفتر عدلیه محل یا پارکه محل اقامت تقاضاکننده بعمل میآید.
۱. تصدیق از معتمدین یا کلانتری محل اقامت تقاضاکننده مبنی بر عدم قدرت او برای تادیه حقالوکاله.
۲. رونوشت مدارک دعوی
ماده ۳۸
معاضدت قضائی میتوانند تحقیقاتی در دلائل دعوی بنماید و هرگاه تشخیص دهند که مقصود تقاضاکننده سوء استفاده و شرخری است از تعیین وکیل خودداری و تقاضا را رد مینماید.
ماده ۳۹
درصورت رد تقاضاکننده میتواند در ظرف۱۰روز بههیئتمدیره کانون شکایت کند رای هیئت مدیره قطعی است.
ماده ۴۰
کلیه ارجاعاتی که از طرف معاضدت قضائی در حدود صلاحیت مؤسسه به وکلا یا دفاتر عدلیه یا پارکه میشود باید به اسرع وقت انجام گردد.
ماده ۴۱
شعبه عرایض پس از وصول عرضحال به طریق ذیل اقدام خواهد نمود:
هرگاه عرضحال ناقص باشد نواقص آنرا بدفتر دستور خواهد داد و اگر عرضحال کامل باشد عقیده خود را در پیشرفت دعوی خواهد نوشت در صورتیکه پیشرفت داشته باشد آنرا به شعبه قضائی تسلیم خواهد نمود.
شعبه قضائی وکیلی را برای تقاضاکننده معین مینماید.
ماده ۴۲
ابلاغات در۳ نسخه صادر میشود.
نسخه اول بتقاضاکننده داده خواهد شد و نسخه ثانی در پرونده مربوطه بایگانی و نسخه ثالث برای ابلاغ به وکیل انتخابی به دفتر کانون ارسال خواهد شد.
ماده ۴۳
وکیل منتخب مکلف است قرارداد حقالوکاله تنظیم بوده نسخه دوم آنرا با رسید وکالتا بدبیرخانه معاضدت قضائی بفرستند و پس از ختم دعوی در صورتیکه موکل محکومله واقع شود و خمس حقالوکاله را که در قرارداد تنظیمی مقرر است وصول و بصندوق کانون ایصال دارد مگر اینکه ثابت نماید در بافت حقالوکاله قانونا غیرمقدور است.
ماده ۴۴
وکیل انتخابی باید از جریان کار مرجوع شعبه قضائی را مطلع دارد.
ماده ۴۵
وکیل انتخابی میتواند از شعبه قضائی مؤسسه راجع بطرز اقداماتی که لازم است مشورت کند.
ماده ۴۶
در مواردی که انجام مقدمات و تشریفات مربوط بمعاضدت قضائی موجب انقضاء موعدی از تقاضاکننده بشود رئیس کانون میتواند مستقیما وکیل انتخاب نماید مشروط بر اینکه تقاضانامه از حیث ضمائم کامل باشد.
ماده ۴۷
قرارداد حقالوکاله معاضدتی باسم معاضدت قضائی تنظیم میشود و مأمور وصول حق کانون محاسبات مؤسسه مزبور است.
ماده ۴۸
نمونه اوراق تقاضانامه و سایر اوراق مربوط به امور معاضدت را هیئت مدیره کانون تعیین خواهد نمود.
ماده ۴۹
دفتر معاضدت مکلف اسـت اطلاعاتی که از طـرف وکیل انتخابی واصل میشود به موکل ابلاغ نماید.
فصل سوم ـ در ترفیع
ماده ۵۰
وزارت عدلیه همه ساله برای اجرای ماده۲۶ قانون وکالت و نظارت در ترفیع وکلا کمیسیون تشکیل میدهد اعضاء کمیسیون عبارتند از: رئیس و مدعیالعموم و اعضاء محکمه وکلا رئیس اداره حقوقی و رئیس اداره نظارت و رئیس قسمت تشکیلات وکلا که سمت منشیگری کمیسیون را نیز خواهد داشت.
ماده ۵۱
وکلائی که از حیث مدت مقرر در شق یک ماده ۲۶ قانون وکالت از نظر معلومات خود را مستحق ترفیع میدانند باید منتهی تا آخر اسفندماه به قسمت تشکیلات وکلاء تقاضانامه بدهند و اداره مزبور باید منتهی تا آخر فروردینماه صورت اسامی آنان را تنظیم و با اظهارنظر نسبت به مدت اشتغال در درجهای که برای هر یک تعیین شده و سوابق اخلاقی و درجه علمی آنان تنظیم و تسلیم کمیسیون ترفیع نماید. به تقاضانامههای واصله پس از موعد فوق ترقیب اثر داده نخواهد شد.
ماده ۵۲
کمیسیون ترفیع میتواند لدیالاقتضا از معلومات تقاضاکننده ترفیع اختیار نماید.
ماده ۵۳
کمیسیون ترفیع نظر خود را باید منتهی تا آخر خردادماه بهرئیس دفتر کل بازرسی و تشکیلات وکلاء کتبا اشعار دارد اسامی مرفعین در مجله رسمی درج میشود.
فصل چهارم ـ در تکالیف و تشکیلات دارالوکاله
ماده ۵۴
وکلا عدلیه مکلفند محل سکونت خود را کتبا به قسمت تشکیلات وکلا اطلاع دهند و در صورتیکه محل سکونت خود را تغییر دهند مراتب را با قید محل اقامت جدید در ظرف ۲۴ ساعت مزبور بنویسند.
ماده ۵۵
وکلا مکلفند دارای دفاتر ذیل باشند.
۱. دفتر ثبت
۲. دفتر رسید اسناد موکلین
۳. دفتر درآمد و هزینه دارالوکاله و موکلین
دفاتر مزبور مطابق دستور قسمت تشکیلات وکلا تنظیم و نگاهداری خواهد شد و باید در اولین اخطار قسمت مزبور یا پارکه وکلا ارائه و تسلیم شود.
ماده ۵۶
وکلا عدلیه مکلفند برای هرگونه وجهیکه از موکل بمنظور حقالوکاله یا مخارج محاکمه یا مسافرت و یا سایر مخارج قانونی دریافت میکنند قبض رسید مخصوص که مطابق نمونه موجود در دفتر کانون وکلاء است بموکل بدهند و صریحا قید نمایند وجه ماخوذه بابت حقالوکاله است یا سایر مخارج قانونی.
ماده ۵۷
وکلا باید در مقابل هر سندی که از موکل دریافت میکنند اعم از اینکه سند مزبور اصل باشد با رونوشت مصدق رسیدی مطابق نمونه مخصوص که در کانون وکلا موجود است بموکل بدهند و نوع سند و مفاد و تاریخ آن را در ورقه رسید قید نمایند.
ماده ۵۸
وکلا مکلفند همه ساله در مهر و فروردین ماه صورت حساب ششماه گذشته را برای موکل بفرستند صورت حساب تفصیلی است و رونوشت آن در پرونده مربوطه بموکل بایگانی میشود.
ماده ۵۹
وکلا مکلفند در ظرف۲۴ ساعت پس از اعلام تعلیق پروانه وکالت و دفاتر وکالتی خود را در مرکز به قسمت تشکیلات وکلا و در ولایات به مدعیان عمومی که سمت نمایندگی دفتر کل بازرسی و تشکیلات وکلاء را دارند تسلیم نمایند که تعیین تکلیف قطعی آنها در پرونده آنها بایگانی شود این ماده شامل اشخاصی که قبل از اجراء قانون وکالت معلق گردیدهاند نیز میباشد و تا تعیین تکلیف قطعی پروانه و دفاتر در پرونده وکیل معلق موقتا بایگانی میشود متخلف به مجازات انتظامی از درجه چهار به بالا محکوم خواهد شد.
ماده ۶۰
وکلا عدلیه و کارگشایان نباید بالاتر از درجهای که دارند قبول وکالت نمایند.
ماده ۶۱
وکلا عدلیه و کارگشایان نباید:
۱. در امور وکالتی ایجاد وسائط نمایند.
۲. برای تعویق حق طرف از وکالت موکل استعفا داده و سپس بوسیله وکالتنامه جدیدی همان دعوی را تعقیب نمایند.
۳. برای تطویل محاکمه و تعویق در احقاق حق ادعای جعل و یا تعیین جاعل نمایند و یا بطورکلی موجبات تطویل محاکمه را فراهم آورند.
ماده ۶۲
وکلا مکلفند لوایح و نوشتجات خود را طبق اوراق مخصوص که در لوحه آن نام و محل اقامت خود و دارالوکاله مربوطه را قید کرده باشند به محاکم تسلیم نمایند و حتیالمقدور ماشین تحریر استعمال نموده و یا مکاتبات را با خط خوب و خوانا بنویسند.
ماده ۶۳
وکلا مکلفند وکالتنامههائیکه از موکلین دریافت میدارند طبق اوراق مخصوصی که برای اینکار مقرر است تنظیم و به موکل بدهند متخلف در وحله اول به سه ماه انفصال و در صورت تکرار ممنوعالوکاله خواهد شد.
ماده ۶۴
وکلا درجه اول مکلفند برای پذیرائی موکلین و انجام وظایف وکالتی خود دارای دارالوکاله که مطابق نظامنامه ذیل باشد باشند:
۱. محل آن مناسب و به قسمت تشکیلات وکلا اطلاع داده شده باشد.
۲. لااقل دارای یکنفر وکیل که سمت معاونت دارالوکاله را خواهد داشت باشد و به اندازه کافی عضو تحریری داشته باشد.
۳. همه روزه لااقل چهارساعت برای پذیرائی ارباب رجوع مفتوح و ساعت پذیرائی در درب ورود اعلام شده باشد و یکنفر عضو برای انجام تقاضای ارباب رجوع حاضر باشد.
۴. دارای ثبت و بایگانی منظم باشد و برای هر موکل پرونده که محتوی کلیه اقداماتی که شده باشد.
۵. دفتر نماینده بنام موکلین داشته باشند.
ماده ۶۵
وکلا عدلیه نباید به هیچ عنوان و عذری عرضحال که از حیث تمبر ناقص باشد به محاکم تقدیم دارند.
فصل پنجم ـ در لباس
ماده ۶۶
وکلا درجه اول و دوم عدلیه مکلفند در موقع محاکمات جنائی و در سایر محاکماتی که قضاه با لباس قضائی هستند و همچنین در مواردی که از طرف قسمت تشکیلات وکلا به آنها ابلاغ میشود با لباس مخصوص وکالت حاضر شوند استعمال لباس وکالت غیر از موارد فوق ممنوع است.
ماده ۶۷
لباس مخصوص وکالت عبارت است از لباده وکلا مشگی و یقهلب شکسته سفید و دستمال گردن سفید چیندار مطابق نمونه که در قسمت تشکیلات و کلا موجود است با شلوار و کفش و جوراب مشگی استعمال میشود.
ماده ۶۸
داشتن لباس وکالت برای وکلا درجه اول و دوم اجباری است:
ماده ۶۹
لباس اعضای هیئت مدیره دارای مشخصات ذیل است:
مغزی طلائی در طرفین پارچه که از شانه چپ بطرف جلو آویخته شده (اپیتژ) و علامت کانون که روی آن در قسمت پائین ملیله دوزی شده باشد.
دوره کلا و روی (اپیتژ) لباس رئیس کانون ملیلهدوزی بشکل برگ و گل سرخ که طرفین آن دارای نوار ملیله دوزی بعرض ۲ سانتیمتر است.
لباس نایب رئیس مطابق لباس رئیس است باستثناء ملیلهدوزی طرفین برگ سرخ.
ماده ۷۰
علامت ممیزه لباس وکلائی که دارای درجه علمی لیسانس هستند عبارت از پوست سفیدی است به عرض شش سانتیمتر که در آخر (اپیتژ) در جلو و پست دوخته میشود اعضاء مؤسس کانون مرکزی میتوانند علامت کانون را در روی (اپیتژ) استعمال نمایند. برای استعمال علائم ممیزه مندرجه در این ماده باید قبلاً از طرف دفتر کل بازرسی و تشکیل وکلا تحصیل اجازه نمود.
فصل ششم ـ نظامنامه مربوطه بحقالوکاله و هزینه مسافرت
ماده ۷۱
حقالوکاله امور حقوقی و میزان خسارتی که محکومله میتواند از محکومعلیه از این بابت مطالبه نماید مطابق تعرفه ذیل است:
۱. در دعاویکه میزان مدعا به آن تا پانصدریال است صدی ده از مدعابه
۲. در مواردی که مدعابه بیش از پانصدریال باشد برای تمام مراحل ابتدائی و استیناف و تمیز تا ده هزارریال
صدی نه از مدعابه
تا پنجاه هزارریال صدی هشت از مدعابه
تا دویست هزارریال صدی هفت از مدعابه
تا پانصدهزارریال صدی شش از مدعابه
از پانصدهزارریال به بالا صدی پنج.
۳. برای حقالوکاله دعاوی تقابل یا جلب ثالث و جواب ثالث نصف میزان تعرفه فوق است.
ماده ۷۲
حقالوکاله مزبور نیسبت به هر یک از مراحل ابتدائی و یا استینافی و یا تمیزی بطریق ذیل معین خواهد شد:
برای مرحله ابتدائی صدی ۵۰
برای مرحله استینافی صدی۳۰
برای مرحله تمیزی صدی ۲۰
ماده ۷۳
در مواردی که حقالوکاله مربوط بدعوائی است که به یکی از طرق ذیل خاتمه یافته است بدین ترتیب تقسیم میشود:
۱. برای ابطال عرضحال ربع حقالوکاله مرحله بدوی وکیل مدعیالیه.
۲. برای سقوط دعوی در استیناف نصف حقالوکاله مرحله استینافی برای وکیل مستانف علیه.
۳. برای صدور حکم غیابی در هر مرحله نصف آنچه برای آن مرحله مقدور است.
۴. برای صدور قرار قبول مرور زمان نصف آنچه مطابق این فصل برای مرحله مقرر است که قراردادن آن مرحله صادر شده.
۵. برای سقوط حق اعتراض بثبت نصف آنچه مطابق این فصل برای محلهای مقرر است که قراردادن آن مرحله صادر شده است.
ماده ۷۴
در صورت عزل وکیل از طرف موکل قبل از ختم مرحلهای و همچنین در امور حقوقی که مدعابه مالی نداشته و در امور جزائی مطلقا تعیین میزان حقالوکاله و خسارات تا۲ هزارریال با محکمه صادرکننده حکم یا قرار است ولی در صورتیکه نظر محکمه بیش از مبلغ فوق باشد محکمه انتظامی وکلا در تعیین میزان حقالوکاله صلاحیت خواهد داشت. هرگاه نظر پارکه وکلا موافق با نظر محکمه انتظامی وکلا نباشد. حل اختلاف با وزیرعدلیه خواهد بود.
ماده ۷۵
هزینه مسافرت وکلا عدلیه و کارگشایان مطابـق تعرفه ذیل است:
۱. برای وکلا درجه اول کیلومتری یکریال و پنجاه دینار ـ و روزی ۲۲ریال بعنوان فوقالعاده.
۲. برای وکلا درجه دوم کیلومتری یک ریال و ۲۵ دینار باضافه هیجده ریال بعنوان فوقالعاده.
۳. برای وکلا درجه سوم کیلومتری (۷۵ درینار) و روزی ۱۴ ریال بعنوان فوقالعاده.
۴. برای کارگشایان کیلومتر۵۰ دینار و روزی۱۰ ریال بعنوان فوقالعاده.
ماده ۷۶
وکلا عدلیه نباید ضمن قرارداد حقالوکاله هزینه محاکمه عدلیه را عهدهدار شوند ولی در عین حال میتوانند به موجب رسید جداگانه مبلغی از موکل یا نماینده او برای مخارج مزیور بطورعلیالحساب دریافت نمایند مشروط بر اینکه صورت مخارج را طبق این نظامنامه برای موکل بفرستد.
ماده ۷۷
راجع به حقالوکالههای امور جزائی و دعاوی که میزان مدعابه معین نداشته و قبل از تاریخ اجراء این نظامنامه تصفیه نگردیده باشد باید مطابق این نظامنامه رفتار شود.
ماده ۷۸
گرفتن هرگونه سند رسمی یا عادی از موکل بجای قرارداد حقالوکاله از قبیل سند ذمه یا شرطی و یا چک بوعده یا فته طلب و غیره اعم از اینکه گرفتن اسناد مزبور برای تمام یا قسمتی از حقالوکاله باشد و همچنین تنظیم قرارداد حقالوکاله بر طبق اوراقی سوای آنچه بموجب قانون وکالت و این نظامنامه مقرر میباشد ممنوع است و متخلف به مجازات انتظامی از درجه۵ به بالامحکوم خواهد شد و هرگاه ثابت شود که این عمل بطور ساختگی و حیله انجام شده از قبیل آنکه سند در ظاهر بنام دیگری تنظیم و گرفته شده و در باطن مربوط به وکیل بوده اسـت متخلف محرومالوکاله خواهد شد.
ماده ۷۹
انتقال قرارداده حقالوکاله به دیگری مادام که کار انجام و خاتمه نیافته اعم از اینکه انتقال گیرنده وکیل باشد یا نه بدون رضایت موکل ممنوع است و متخلف به مجازات انتظامی از درجه چهار به بالا محکوم خواهد شد.
ماده ۸۰
شرکت در مدعابه برای وکلا عدلیه ممنوع است و متخلف به مجازات انتظامی از درجه۴ به بالا محکوم خواهد شد و در صورتیکه ثابت شود این عمل بطورساختگی و حیله انجام یافته از قبیل آنکه شرکت در مدعابه بنام دیگری است و در باطن مربوط بخود وکیل میباشد مجازات وکیل متخلف از درجه۵ به بالا خواهد بود.
نظامنامه قانون وکالت
,;dg
,;dg \hdi d; nhn’sjvd
منبع icbar
|
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.