دعاوی کارگر و کارفرما مراجع حل اختلاف
مطابق ماده ۱۵۷ قانون کار، “رسیدگی به هر نوع اختلاف فردی بین کارفرما و کارگر یا کارآموز که ناشی از اجرای قانون مزبور و سایر مقررات کار، قرارداد کارآموزی، موافقت نامه های کارگری و پیمان های دسته جمعی کار باشد چنانچه در مجامع کارگری مثل شورای اسلامی کار به سازش و مصالحه منتهی نشود در هیئت های تشخیص و حل اختلاف به عمل خواهد آمد.”
طرح ادعا می تواند از طرف کارگر یا کارآموز علیه کارفرما باشد یا برعکس؛ البته در عمل، تقریباً اکثر پرونده های طرح شده در مراجع مذکور (هیئت تشخیص و هیئت حل اختلاف کارگر و کارفرما) علیه کارفرما می باشد. موضوعاتی همچون مطالبه حقوق و مزایا (بیمه، سنوات، عیدی، پاداش، و …) ، اختلاف راجع به زمان استفاده از مرخصی، فسخ قرارداد، اخراج، اعتراض نسبت به تغییر شرایط کار و… از جمله ادعاهای شایعی است که کارگران علیه کارفرمایان مطرح می کنند.
کارفرما نیز می تواند علیه کارگر شکایت کند. فرضا، اگر کارفرما، مدیری را برای امور کارگران منصوب کند {البته این مدیر، خود نیز کارگر محسوب می شود} و این مدیر در قبال کارگران تعهدی بنماید، کارفرما مسئول انجام آن خواهد بود و پس از انجام تعهد، در صورتی که مدیر منصوب، خارج از اختیارات خود تعهداتی کرده باشد کارفرما میتواند نسبت به خسارات حاصله به آن مدیر مراجعه کند. این موضوع قابل طرح در مراجع حل اختلاف است.
یکی دیگر از مواردی که کارفرما می تواند علیه کارگر شکایت کند در خصوص قطع ارتباط کاری کارگر می باشد. کارگر وظیفه دارد در صورتی که قصد قطع ارتباط کاری خود را دارد، مقررات مربوط به استعفا را رعایت کند و با تسلیم کتبی برگ استعفا، به مدت یک ماه به کار خود ادامه داده و سپس محل کار خود را ترک کند. اگر کارگر بدون رعایت مقررات مربوط به استعفا، ترک کار کند ممکن است موجب بروز خسارت گردد. کارفرما می تواند برای مطالبه خسارت به مراجع حل اختلاف رجوع کند. مطالبه خسارات ناشی از کاهش عمدی تولید توسط کارگران (موضوع ماده ۱۴۲ قانون کار)، مراجعه کارفرما به هیات تشخیص به جایگزینی از مجامع کارگری پیش بینی شده در ماده ۲۷ قانون کار برای کسب نظر آن مرجع در خصوص قصور و بی انضباطی کارگر نیز از دیگر موارد است.
ذینفع یا نماینده قانونی او که ممکن است وکیل دادگستری یا غیر وکیل دادگستری باشد برای طرح دعوا باید به واحد کار و امور اجتماعی محل کار کارگر مراجعه و ادعای خود را بر روی برگه دادخواست (فرم های چاپی مخصوص) تنظیم و مدارک خود را پیوست کند. اگر دادخواست توسط نماینده خواهان تقدیم شود باید مشخصات کامل و نشانی او در دادخواست نوشته و مدرک مثبت نمایندگی وی (مثلا وکالتنامه وکیل) نیز ضمیمه شود. رسیدگی در مراجع کار رایگان بوده و صرفاً هزینههای فتوکپی، پوشه و… دریافت خواهد شد.
بعد از وصول دادخواست به واحد کار و امور اجتماعی محل و ثبت آن، وقت رسیدگی تعیین و به طرفین ابلاغ می شود. عدم حضور طرفین پس از ابلاغ مانع رسیدگی نخواهد بود. مقررات مربوط به ابلاغ در مواد ۳۴ تا ۵۴ آیین دادرسی کار آمده است.
وکیلسرا؛
مصطفی محمدی | وکیل پایه یک دادگستری
عضو کانون وکلای دادگستری مرکز
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.