ماده ۱۳۶ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲- «هرگاه کسی سه بار مرتکب یک نوع جرم موجب حد شود و هر بار حد آن جرم بر او جاری گردد، حد وی در مرتبه چهارم اعدام است.»
نکته ای که باید در خصوص این ماده گفته شود این است که باید مجازات حدی اجرا شده باشد. بنابراین، اگر صرفا حکم به حد صادر شود ولی اجرا نشود، مشمول این ماده نخواهد بود.
ماده ۱۳۷- «هر کس به موجب حکم قطعی به یکی از مجازاتهای تعزیری از درجه یک تا شش محکوم شود و از تاریخ قطعیت حکم تا حصول اعاده حیثیت یا شمول مرور زمان اجرای مجازات، مرتکب جرم تعزیری درجه یک تا شش دیگری گردد، به حداکثر مجازات تا یک و نیم برابر آن محکوم می شود.»
نکته۱: اگر فردی به لحاظ تعدد جرایم، محکومیتهای متعددی را در یک دادنامه داشته باشد، از جهت تکرار جرم، یک سابقه محسوب می شود نه بیشتر.
نکته۲: در خصوص ماده ۱۳۷ باید گفته شود که شرط تکرار جرم، صدور حکم قطعی است. در قانون سابق، اجرای مجازات جرم قبلی را شرط تکرار جرم می دانستند.
نکته۳: برگه ی سابقه کیفری که در استعلام مراجع قضایی بر روی پرونده قرار می گیرد، در صورتی ملاک تکرار جرم است که قطعیت و لازم الاجرا بودن حکم را بیان کرده باشد. مشابه این مطلب در حکم شماره ۲۴۹۰ مورخ ۱۰/۶/۱۳۳۶ شعبه دوم دیوان عالی کشور بیان شده است.
ماده ۱۳۸- «مقررات مربوط به تکرار جرم در جرایم سیاسی و مطبوعاتی و جرایم اطفال اعمال نمی شود.»
ماده ۱۳۹-« در تکرار جرایم تعزیری در صورت وجود جهات تخفیف به شرح زیر عمل می شود:
الف- چنانچه مجازات قانونی دارای حداقل و حداکثر باشد، دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر مجازات تقلیل دهد.
ب- چنانچه مجازات ثابت یا فاقد حداقل باشد، دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا نصف مجازات مقرر تقلیل دهد.
تبصره- چنانچه مرتکب دارای سه فقره محکومیت قطعی مشمول مقررات تکرار جرم یا بیشتر از آن باشد، مقررات تخفیف اعمال نمی شود.»
ذکر این مطلب در اینجا لازم است که تکرار جرم از جهات تشدید مجازات است. بنابراین با توجه به ماده ی ۱۳۹ قانون مجازات اسلامی، ظاهرا، در تکرار جرم، می توان از تشدید و تخفیف مجازات استفاده کرد.
مصطفی محمدی: وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی در دعاوی و پرونده های کیفری(جزایی)- عضو کانون وکلای دادگستری مرکز
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.