آیا می شود اتومبیل را به عنوان وثیقه در دادسرا معرفی نمود؟
ممکن است پرونده ای در دادسرا تشکیل شود که موضوع آن، به فرض مثال، ضرب و جرح یا فوت بر اثر حادثۀ تصادف باشد. از طرفی راننده اهل شهر محل وقوع تصادف نباشد و پس از جمع آوری دلایل و مدارک جرم، اوضاع و احوال پرونده اقتضا کند با تفهیم اتهام به متهم قرار وثیقه صادر شود. پس از صدور قرار وثیقه ممکن است راننده، اتومبیل خود را به عنوان وثیقه معرفی کند.
پذیرش اتومبیل به عنوان وثیقه نه تنها منعی ندارد بلکه با سیاستهای قوۀ قضائیه مبنی بر کاهش تعداد زندانیان نیز همخوانی دارد. از طرف دیگر، باید گفت که اولا، معرفی مصداق وثیقه از اختیارات متهم است و مطابق بند “ط” مادۀ ۲۱۷ قانون آیین دادرسی کیفری، مال منقول نیز می تواند به عنوان وثیقه معرفی شود. ثانیا، پذیرش اتومبیل به عنوان وثیقه به نوعی کمک به شخصی است که در شهر محل تصادف فاقد مال یا نوعی از خویشاوندی یا دوستی است که منجر به معرفی وثیقۀ غیر منقول برای او شود.
بنابراین پس از معرفی اتومبیل به عنوان وثیقه اگر دلیلی بر مالکیت قبلا در پرونده ارائه شده بود یا ارائه شد، در صورت عدم نیاز به کارشناسی، همانگونه که در خصوص وثیقۀ ملکی عمل می شود، اگر مبلغ وثیقه را پوشش دهد، در این صورت، مرجع قضایی پس از صدور قرار قبولی وثیقه، دستورانتقال به پارکینگ، نگهداری و محافظت آن را صادر خواهد کرد. متذکر می گردد که دستور فوق مسبوق به صدور قرار قبولی وثیقه خواهد بود.
ممکن است مبلغ وثیقه در حدی باشد که بدون کارشناسی نتوان مشخص کرد ارزش اتومبیل تصادفی آن را پوشش می دهد یا خیر. در این صورت، پس از معرفی اتومبیل به عنوان وثیقه، باید دستور کارشناسی صادر شود. پس از وصول نظریۀ کارشناسی اگر متهم به زندان رفته باشد با صدور قرار قبولی، آزاد خواهد شد.
برگرفته از کتاب آیین رسیدگی در دادسرا “علی مهاجری”
منبع : وکیل سرا | www.Vakilsara.ir