جرایم رایانه ای

وکیل فضای مجازی جرایم رایانه ای و دادسرای جدید

وکیل فضای مجازی جرایم رایانه ای و دادسرای جدید

دادسرای ناحیه ۳۱ تهران یا اصطلاحا دادسرای جرایم رایانه ای، بعد از حدود یک دهه فعالیت در آدرس سابق (خیابان شریعتی، بالاتر از سه راه طالقانی، نبش کوچه فرهاد ۲) به نشانی جدید (واقع در فلکه دوم صادقیه، بلوار ابوذر) منتقل گردید. سابقا دادسرای ناحیه ۵ تهران در اینجا مستقر بود. دادسرای جرایم رایانه ای، مجموعا دارای ۱۴ شعبه دادیاری و بازپرسی میباشد.

در سالهای نخست تشکیل دادسرای جرایم رایانه ای، پرونده های زیادی در خصوص شرکتهای هرمی و شرکتهای مدعی بازاریابی شبکه ای در این داسرا تشکیل گردید. در سال های اخیر، پرونده های مربوط به فضای مجازی و شبکه های اجتماعی گسترش چشمگیری یافته است. شکایت از سایت ها و فروشگاههای اینترنتی، شکایت از پیج های اینستاگرامی، شکایت از مطالب منتشر در تلگرام، اینستاگرام، واتس اپ و پیام رسان های داخلی مثل سروش و …، شکایتهای توهین، افترا، نشر اکاذیب، تهدید، فحاشی، اخاذی در فضای مجازی، انتشار عکس و فیلم خصوصی افراد، دسترسی غیرمجاز و برداشت از حساب، اخیرا سایتهای شرط بندی و قمار و درگاههای واسط اینترنتی و … . پرونده های دادسرای جرایم رایانه ای، بعد از صدور کیفرخواست، به دادگاه کیفری دو (مجتمع قضایی قدوسی تهران) ارسال می گردید که با جابجایی که در شهریور ۱۳۹۷ صورت گرفت، پرونده ها احتمالا به مجتمع قضایی قدس تهران ارسال خواهد شد.

پس از تشکیل پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات ناجا (اصطلاحا پلیس فتا) ساز و کارهای به خدمت گرفتن نیروی پلیس متخصص فضای سایبری (فضای مجازی) به عنوان ضابط دادگستری، به منظور تحقیقات در مورد جرایم رایانه ای برای مراجع قضایی مهیا شده است.

به منظور ایجاد نظم و امنیت و محافظت از حقوق و منافع حکومت و مردم در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، در بستر فضای سایبری، قانون جرایم رایانه ای در سال ۱۳۸۸ و، متعاقبا، قانون دادرسی الکترونیکی در سال ۱۳۹۳ تصویب شد. در قانون دادرسی الکترونیکی، ابعاد ماهوی از شکلی تفکیک شد که در قانون جرایم رایانه ای چنین تفکیکی وجود نداشت. به این ترتیب، «آیین دادرسی» که مسائل شکلی و تشریفاتی را در بر می گیرد، از مبحث «جرایم و مجازاتها» که به مسائل ماهوی می پردازد (مواد ۷۲۹ تا ۷۵۹ قانون مجازات اسلامی-تعزیرات) مجزا شد (توجه: این مواد، یعنی مسائل ماهوی، تحت عنوان قانون جرایم رایانه ای در سال ۱۳۸۸ به تصویب رسیده است)؛ مسائل شکلی نیز در بخش دهم از قانون آیین دارسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ (از ماده ۶۶۴ تا ماده ۶۸۷) گنجانده شد.

عمده ترین قوانین مورد استناد در دادسرای جرایم رایانه ای بجز قانون جرایم رایانه ای و آیین نامه آن، شامل موارد زیر است: قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ و اصلاحات ۱۳۹۴، قانون حمایت مولفان، مصنفان و هنرمندان ۱۳۴۸، قانون ترجمه و تکثیر کتب و نشریات و آثار صوتی مصوب ۱۳۵۲، قانون ثبت اختراعات طرحهای صنعتی و علائم تجاری مصوب ۱۳۸۶ کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس و آیین نامه اجرایی آن مصوب ۱۳۸۷ رئیس قوه قضاییه، قانون حمایت از حقوق پدیدآورندگان نرم افزارهای رایانه ای مصوب ۱۳۷۹، قانون اصلاح قانون مطبوعات مصوب ۱۳۷۹، قانون تجارت الکترونیکی مصوب ۱۳۸۲، قانون حمایت از نشانه های جغرافیایی مصوب ۱۳۸۳، قانون نحوه مجازات اشخاصی که در امور سمعی و بصری فعالیت غیرمجاز می نمایند مصوب ۱۳۸۶، قانون مبارزه با پولشویی مصوب ۱۳۸۶، قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مصوب سال ۱۳۸۸ مجمع تشخیص مصلحت نظام، قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانش‌بنیان و تجاری‌سازی نوآوری‌ها و اختراعات مصوب ۱۳۸۹، آیین نامه واحدهای ارائه کننده خدمات اطلاع رسانی و اینترنت(ISD)، آیین نامه دفاتر خدمات حضوری اینترنت (COFFENET)


یک نمونه دادنامه صادره در خصوص جرایم سایبری و اینترنتی

در خصوص اتهام آقای حسین فرزند رضا اهل و ساکن تهران دایر بر جعل رایانه ای، بدین توضیح که متهم با تغییر در داده های مربوط به شماره حساب بانکی شرکت بازرگانی … که مشتریان با خرید اینترنتی، ثمن مورد معامله را به شماره حساب اعلامی شرکت… پرداخت می‌کردند با تغییر شماره حساب شرکت، شماره حساب بانکی خودش را وارد نموده است دادگاه با بررسی محتویات پرونده، شکایت وکیل شاکی (شرکت بازرگانی …) و نظریه کارشناس رسمی دادگستری در امور رایانه، مودای گواهی گواهان و …، دفاعیات غیر موجه متهم و وکیل وی و سایر قرائن و امارات موجود در پرونده، اتهام متهم را محرز و مسلم تشخیص و به استناد ماده ۷۳۴ قانون مجازات اسلامی متهم موصوف را به تحمل سه سال حبس تعزیری محکوم می نماید. رای صادره حضوری بوده ظرف مهلت ۲۰ روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان تهران میباشد.


وکیل سرا؛

مصطفی محمدی: وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی

وکیل کیفری جرایم رایانه ای

عضو کانون وکلای دادگستری مرکز

پست های اخیر

انتشار محتویات مبتذل به وسیله سامانه‌های رایانه‌ای+دادنامه

انتشار محتویات مبتذل به وسیله سامانه‌های رایانه‌ای+دادنامه ماده ۷۴۲ قانون مجازات اسلامی- تعزیرات: «هر کس…

2 ماه پیش

معامله به قصد فرار از ادای دین | ظرافت های حقوقی

معامله به قصد فرار از ادای دین | ظرافت های حقوقی ماده 21 قانون نحوه…

2 ماه پیش

اخاذی جنسی | وکیل دادگستری مصطفی محمدی

اخاذی جنسی | وکیل دادگستری مصطفی محمدی اخاذی جنسی معادل واژه sextortion است.در واقع، خود…

6 ماه پیش

مسدودی چک و تکلیف اجرائیه + ۳ نظریه مشورتی

در حال مطالعه مطلب مسدودی چک و تکلیف اجرائیه + 3 نظریه مشورتی هستید. نظریه…

6 ماه پیش

بهترین وکیل جرایم و کلاهبرداری اینترنتی و رایانه ای

بهترین وکیل جرایم و کلاهبرداری اینترنتی و رایانه ای در قانون جرایم رایانه ای از…

8 ماه پیش

اختلاف ورثه در خصوص تقسیم ارث و وصیت نامه

اختلاف ورثه در خصوص تقسیم ارث و وصیت نامه نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه…

9 ماه پیش