با توجه به مادۀ ۲۲ قانون حمایت خانوده مصوب ۱۳۹۱ میزان مهریه تا ۱۱۰ عدد سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن مشمول مقررات مادۀ ۲ قانون نحوۀ اجرای محکومیتهای مالی میشود. مادۀ ۲ مذکور، در قانون جدید نحوۀ اجرای محکومیت های مالی به مادۀ ۳ تغییر یافته است و مفاد آن بدین توضیح است که اگر مدیون یا بدهکار، بعد از صدور حکم قطعی و صدور اجراییه و گذشتن مهلت مقرر جهت پرداخت دین یا بدهی، اقدامی در خصوص پرداخت دین خود یا اخذ رضایت از دائن یا طلبکار صورت ندهد، یا در مهلت مقرر یکماهه از ابلاغ اجرائیۀ دادگاه، تقاضای اعسار نکند دادگاه بنا به تقاضای محکومله، او را حبس(زندانی) خواهد کرد.
گرچه مدیون می تواند در خصوص همان ۱۱۰ عدد سکۀ تمام بهار آزادی نیز درخواست اعسار و تقسیط مطرح نماید که البته بنا به پذیرش دلایل و مدارک استنادی وی، دادگاه میتواند درخواست نامبرده را بپذیرد یا رد کند.
آنچه در این مقال میخواهیم بیان کنیم این است که مهریه عندالمطالبه چیست و مهریه عندالاستطاعه چیست. عندالمطالبه یعنی هر زمان که زن مهریۀ خود را از طریق قانونی( دادگاه یا اجرای ثبت) مطالبه کند، شوهر محکوم به پرداخت آن خواهد شد. البته همانگونه که در بالا گفتیم، شوهر میتواند تقاضای اعسار مطرح کند و دادگاه هم ممکن است درخواست او را بپذیرد که غالبا هم اگر شوهر اموالی نداشته باشد، دادگاهها درخواست اعسار و تقسیط را میپذیرند.
شایان ذکر است که در صورت پذیرش اعسار و تقسیط مهریه از طرف دادگاه، شوهر موظف است مطابق حکم صادره در خصوص اعسار و تقسیط عمل کند و در صورتی که نتواند میزان تعیین شده را به موقع پرداخت کند، بنا به تقاضای همسر یا وکیل وی، جلب و زندانی خواهد شد.
مهریه عندالاستطاعه یعنی اینکه هر زمان شوهر توانایی پرداخت داشته باشدیعنی دارای اموالی گردد یا پولی به دست آورد که بتواند مهریه ای که بر عهده اش مستقر شده را بپردازد، در صورت مطالبۀ زن از طریق قانونی، محکوم به پرداخت خواهد شد. در اینجا بار اثبات داشتن اموال یا پول، به عهدۀ زن خواهد بود و این زن است که باید استطاعت شوهرش را نزد دادگاه ثابت کند. در غیراینصورت، زن نمیتواند همسرش را محکوم به پرداخت مهریه کند. اما اگر اموال شوهر را شناسایی و به مرجع قضایی معرفی کند میتواند از محل توقیف و فروش آن اموال از طریق اجرای احکام دادگاه، مهریه مورد حکم واقع شده را وصول نماید.
بنابراین باید دقت شود در صورتی که مهریه به صورت عندالاستطاعه مقرر و توافق میشود، در صورتی که شوهر مال و اموال یا پولی نداشته باشد، قابل وصول نخواهد بود و دادگاه به هیچ وجه اقدام به جلب و زندانی نمودن زوج نخواهد کرد. به طور کلی باید گفت که در مهریه عندالاستطاعه، جلب و زندانی کردن زوج مجال ظهور نمییابد و حتی نیازی به اثبات اعسار از طرف شوهر و تقسیط نخواهد بود. علیهذا، فقط از طریق شناسایی و معرفی مال میتوان اقدام به وصول مهریه نمود.
مصطفی محمدی: وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی
انتشار محتویات مبتذل به وسیله سامانههای رایانهای+دادنامه ماده ۷۴۲ قانون مجازات اسلامی- تعزیرات: «هر کس…
معامله به قصد فرار از ادای دین | ظرافت های حقوقی ماده 21 قانون نحوه…
اخاذی جنسی | وکیل دادگستری مصطفی محمدی اخاذی جنسی معادل واژه sextortion است.در واقع، خود…
در حال مطالعه مطلب مسدودی چک و تکلیف اجرائیه + 3 نظریه مشورتی هستید. نظریه…
بهترین وکیل جرایم و کلاهبرداری اینترنتی و رایانه ای در قانون جرایم رایانه ای از…
اختلاف ورثه در خصوص تقسیم ارث و وصیت نامه نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه…