منشور حقوق شهروندی | وکیل پایه یک دادگستری
مقدّمه:
مطرح شدن حقوق شهروندی، لزوم احترام به حقوق اشخاص، بحثها و میزگردها و مقالاتی که در این مورد منتشر میشود تا به حال اثرات مثبت و مفیدی در روابط بین اشخاص و نیز روابط ارگانهای دولتی با مردم داشته است.
شاید بتوان گفت تأثیرات غیرمستقیم و مفید و معنوی منشور بیش از تأثیرات مستقیم و مادی و حقوقی آن باشد. امّا آرمانگرائی افراطی در منشور حقوق شهروندی و عدم تحققّ کلّی مفاد آن میتواند از اثرات مثبت آن بکاهد. در پیشنویس منتشر شده از منشور حقوق شهروندی؛ با ارج نهادن به زحمات تدوینکنندگان آن، برخی نکات اساسی قابل بحث به شرح زیر وجود دارد.
۱ـ تعارض بین مقدمه منشور و قواعد عمومی آن.
در مقدمه منشور، بدرستی با استناد به قرآن کریم و فرمایشات حضرتعلی(ع)، موضوع حقوق شهروندی، «نوع انسان» و همه «بندگان خداوند» ذکر شده است. امّا در ماده ۱ ـ ۱ ـ آن به شرح زیر، فقط اتباع ایران را بهرهمند از حقوق شهروندی دانسته است.
ماده ۱ ـ ۱٫ « کلیه اتباع ایران … از حقوق شهروندی و تضمینات پیشبینی شده در قوانین و مقررات برخوردار میباشند.»
محروم کردن غیر اتباع از حقوق شهروندی، نه با اصول حقوق مذهبی سازگار است که همه بندگان را نزد خداوند یکسان میداند و رسولاکرم(ص) میفرمایند «الناس کاسنان المشط» مردم مانند دندانههای شانه با هم برابرند. نه با اصول حقوق بشری سازگار است که تبعیض براساس تابعیت را نفی میکند.
به ویژه که حقوق مذکور در پیشنویس منشور حقوق شهروندی، بسیار فراتر از حقوق شهروندی است و حقوق اساسی و اولیه انسانها مثل حق حیات،حق مالکیت، آزادی اندیشه و بیان، آسایش و رفاه، محیط زیست و تمام حقوق متصّوره برای انسانها در جامعه را در بردارد. اگر بهرهمندی و تضمین این حقوق صرفاً برای اتباع باشد و غیر تبعه را از آن محروم بدانیم و یا اینکه حداقل منشور را در این موارد مهم ساکت بدانیم، به دست خود مبانی مذهبی و بشری حاکم بر منشور را ناقص معرفی کردهایم.
از این حیث مواد قانون مدنی ۱۳۱۴ ـ ۱۳۱۳ پیشگامتر از پیشنویس منشور حقوق شهروندی به نظر میرسند.
ماده ۹۵۸ قانون مدنی: «هر انسانی متمتع از حقوق مدنی خواهد بود» ماده ۹۶۱ قانون مدنی: «جز در موارد ذیل، اتباع خارجه نیز از حقوق مدنی متمتع خواهند بود.» درست است که در بسیاری از تعاریف، شهروند را معادل تبعه دانستهاند و گفته شده است که شهروند شخصی است که عضو یک جامعه سیاسی بنام دولت ـ ملت باشد.
شهروند کسی است که از حقوق مدنی و سیاسی قانون اساسی یک کشور برخوردار است. تابعیت بر جنبه بینالمللی تأکید دارد و شهروندی شمول حقوق داخلی را مورد تأکید قرار میدهد.
اما این دیدگاه، انحصار شهروند به تَبَعه و نگاه ناسیونالیستی به آن، که طرفدارانی در بین نظریهپردازان مثل دیوید میلردارد، دیدگاه منحصر نیست. در مقابل نظریهپردازان دیگری مثل Keithfavlk مفهوم شهروندی را از دولت و ملت جدا دانستهاند.
منبع نشرعدالت
انتشار محتویات مبتذل به وسیله سامانههای رایانهای+دادنامه ماده ۷۴۲ قانون مجازات اسلامی- تعزیرات: «هر کس…
معامله به قصد فرار از ادای دین | ظرافت های حقوقی ماده 21 قانون نحوه…
اخاذی جنسی | وکیل دادگستری مصطفی محمدی اخاذی جنسی معادل واژه sextortion است.در واقع، خود…
در حال مطالعه مطلب مسدودی چک و تکلیف اجرائیه + 3 نظریه مشورتی هستید. نظریه…
بهترین وکیل جرایم و کلاهبرداری اینترنتی و رایانه ای در قانون جرایم رایانه ای از…
اختلاف ورثه در خصوص تقسیم ارث و وصیت نامه نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه…