کیفری

شکایت از پزشک تجربه های یک وکیل دادگستری

شکایت از پزشک تجربه های یک وکیل دادگستری

در خصوص موضوع شکایت از پزشک، مطلب دیگری با عنوان “مختصری از جرایم پزشکی و مسئولیت پزشکان را در سایت وکیلسرا ملاحظه کنید.

بروزرسانی محتوا در آذر ماه ۱۴۰۲

حکم دادگاه در خصوص قصور پزشکی منتهی به قتل غیرعمد
پرونده کلاسه ۹۹۰۹۹۸۷۶۵۷۸۰۰۴۴۳ شعبه ۱۰۲ دادگاه کیفری ۲ شهر میناب تصمیم نهایی شماره ۱۴۰۰۴۰۳۹۰۰۰۱۲۵۰۲۸۹
شاکی: خانم ک.ف.ز
متهم: خانم ف.م
اتهام: قصور پزشکی منتهی به قتل غیر عمد

در خصوص اتهام خانم ف.م شغل پزشک، آزاد با معرفی کفیل دایر بر بی‌احتیاطی و عدم مهارت علمی و قصور در امر پزشکی ناشی از بی‌احتیاطی و عدم مهارت به میزان ۵۰ درصد منتهی به قتل غیر عمدی متوفی م.چ موضوع شکایت خانم ک.ف.ز مادر متوفی، بدین شرح که در تاریخ ۱۵/ ۱۱/ ۱۳۹۸ متوفی به دلیل مصرف متادون، حال وی بد شده و پس از انتقال به … تحت معاینه خانم دکتر ف.م قرار گرفته و پس از اقدامات درمانی وی را ترخیص نموده است.

بعد از بازگشت به منزل دوباره حال وی خراب شده است. بنا به گفته احدی از شهود، عنوان می‌داشته که به نزد خانم دکتر رفته و اعلام می‌نماید که حال م.چ خراب است؛ خانم دکتر پاسخ داده که درست می‌شود.

لیکن هنگام انتقال وی به … در بین راه می‌میرد. با بررسی اوراق و محتویات پرونده، علت فوت، سوء مصرف متادون و عوارض ناشی از آن اعلام شده است که پس از ارجاع امر به کمیسیون پزشکی قانونی استان هرمزگان اعلام گردیده است:

بنا به اظهارات مادر متوفی و خانم دکتر ف.م و در پرونده پزشکی متوفی، خانم دکتر ف.م به دلیل بی‌احتیاطی و عدم مهارت علمی و قصور در انجام اقدامات درمانی که منجر به تشدید عوارض متادون گردیده است، به میزان ۵۰ درصد تعیین گردیده و مابقی، ۵۰ درصد ناشی از عوارض سوء مصرف متادون اعلام شده است.

نظریه کمیسیون به متهم خانم دکتر ف.م ابلاغ و وی به آن اعتراضی نکرده است ولی در دفاعیات خود در مرحله تحقیق در دادسرا و دفاعیات وکیل وی در جلسه دادرسی، اتهام را قبول ننموده اند.

دادگاه با توجه به اوراق و محتویات پرونده از جمله شکایت شاکیه و شهادت شهود و دفاعیات غیرقابل قبول متهم در مرحله تحقیق (عدم اعتراض به نظریه کمیسیون پزشکی قانونی از یک طرف و رد اتهام از طرف دیگر) و دفاعیات غیرقابل قبول وکیل متهم در مرحله دادرسی و گواهی کمیسیون پزشکی قانونی در خصوص میزان قصور (۵۰ درصد تقصیر) و نوع قصور که بی‌احتیاطی و عدم مهارت عنوان شده است؛

لذا بزه انتسابی به متهم را محرز و مسلم دانسته و مستنداً به مواد ۱۸، ۱۹، ۶۹، ۸۳ ، ۸۶، ۴۴۸ ، ۴۴۹، ۴۵۰، ۴۵۲، ۴۶۲ و ۴۸۸ قانون مجازات اسلامی و ماده ۶۱۶ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مصوب ۱۳۷۵ متهم را از حیث جنبه خصوصی بزه ارتکابی به پرداخت ۵۰ درصد دیگه کامل مرد مسلمان در حق اولیای دم محکوم و از حیث جنبه عمومی بزه ارتکابی به تحمل یک سال حبس تعزیری محکوم می‌نماید.

اما با توجه به جوان بودن متهم و فقد سابقه کیفری و فراهم بودن شرایط اعمال مجازات جایگزین حبس، متهم را به پرداخت مبلغ هفتاد میلیون ریال جزای نقدی جایگزین یک سال حبس تعزیری محکوم می‌نماید.

در صورت تعذر از پرداخت جزای نقدی، مجازات اصلی اجرا گردد. رای صادره حضوری بوده و ظرف مهلت ۲۰ روز از ابلاغ قابل تجدید نظرخواهی در محاکم محترم تجدید نظر استان هرمزگان می‌باشد.

دادرس علی البدل شعبه ۱۰۲ دادگاه کیفری دو شهرستان میناب


شکایت از پزشک توسط شاکی یا اولیای دم متوفی در دادسرای جرایم پزشکی (دادسرای عمومی) محل وقوع جرم صورت می گیرد. در تهران، دادسرای جرایم پزشکی (دادسرای ناحیه ۱۹) در خیابان شهید مطهری، بعد از قائم مقام فراهانی، روبروی پست بانک، نبش گلریز واقع شده است.

دادسرای جرایم پزشکی علاوه بر پرونده های شکایت شاکی (اعم از بیمار و غیر بیمار و اولیای دم متوفی) از پزشک، به موضوعات دیگری همچون امور دارویی، مواد خوراکی، جرایم مربوط به ثبت علائم تجاری، جرایم محیط زیست ناشی از نقض قوانین کار و جرایم ناشی از عدم رعایت استاندارد نیز رسیدگی می کند.

وکیل جرایم رایانه ای 

در تهران، در صورت ارسال پرونده به دادگاه، دادگاهی که بعد از مرحله دادسرا چه بعد از صدور کیفرخواست و ارسال پرونده به دادگاه و چه به جهت اعتراض شاکی به قرار منع تعقیب صادره، رسیدگی می کند، مجتمع قضایی شهید قدوسی است که پایین تر از میدان هفت تیر، خیابان شهید شیرودی مستقر می باشد.

در صورتی که موضوع شکایت از پزشک یا کادر پزشکی معالج در بیمارستان، فوت متوفی باشد بازپرس دستور خواهد داد که جسد متوفی از بیمارستان تحویل پزشکی قانونی شود تا علت تامه مرگ مشخص گردد.

این دستور معمولا خطاب به کلانتری محل وقوع بیمارستان صادر خواهد شد. همچنین طی دستور دیگری به بیمارستان مشتکی عنه، اصل پرونده بالینی یا رونوشت مصدق پرونده شاکی یا متوفی مطالبه خواهد شد.

بعد از وصول پرونده بیمار یا متوفی به شعبه، بازپرس یا دادیار رسیدگی کننده، شاکی را به کمیسیون تخصصی پزشکی (اعم از پزشکی قانونی، سازمان نظام پزشکی، یا شعبه مربوط در دادسرای جرایم پزشکی) معرفی می کند تا کمیسیون نسبت به اعلام قصور یا عدم قصور پزشک یا کادر پزشکی و همچنین تعیین میزان ارش یا دیه اقدام کند.

وکیل ارشاد ناحیه ۳۸ تهران

در کمیسیون تخصصی پزشکی، یکی از پزشکان، اظهارات شاکی یا اولیای دم را اخذ و پرونده بالینی را ملاحظه نموده در صورت لزوم، اقداماتی نظیر اخذ آزمایش، سونوگرافی، رادیولوژی (عکس برداری) و…انجام خواهد شد و پزشک معالج یا کادر درمان دعوت (احضار) خواهند شد.

اظهارات آنان اخذ و پس از آماده شدن پرونده جهت طرح در کمیسیون تخصصی، وقت رسیدگی تعیین و طرفین پرونده به همراه پزشکان متخصص (یا فوق تخصص) با اخطار و دعوت قبلی، حضور یافته جلسه کارشناسی تشکیل می شود.

کمیسیون تخصصی در این مرحله، متشکل از سه پزشک متخصص یا فوق تخصص می باشد که یکی از این پزشکان، الزاما، از اعضای کادر پزشکی قانونی می باشد. نهایتا، کمیسون، پس از شنیدن صحبت های طرفین و بررسی دقیق اوراق و مدارک پرونده، اقدام به صدور نظریه کارشناسی خواهد کرد.

پس از وصول نظریه کمیسیون تخصصی به شعبه دادسرا، اگر نظریه کمیسیون حاکی از عدم قصور پزشک یا کادر درمانی معالج باشد، به موجب دستور بازپرس یا دادیار، طی اخطاریه دفتر شعبه به شاکی ابلاغ خواهد شد تا چنانچه شاکی اعتراضی نسبت به نظریه کمیسیون تخصصی داشته باشد ظرف یک هفته پس از ابلاغ، اعتراض خود را در کتبا به شعبه دادسرا اعلام و ثبت کند.

اگر قاضی رسیدگی کننده (بازپرس یا دادیار) اعتراض شاکی یا اولیای دم را بپذیرد، موضوع را به کمیسیون تخصصی پنج نفره یا هفت نفره {غیر از اعضای قبلی} ارجاع خواهد داد.

در صورتی که کمیسیون پنج نفره یا هفت نفره نیز نظر کمیسیون سه نفره را تایید کند، شعبه رسیدگی کننده دادسرا قرار منع تعقیب صادر خواهد کرد. قرار منع تعقیب ظرف ۱۰ روز از ابلاغ، قابل اعتراض خواهد بود. رسیدگی در خصوص اعتراض به قرار منع تعقیب، در دادگاه کیفری دو به عمل خواهد آمد.

چنانچه نظریه کمیسیون تخصصی پزشکی مبنی بر قصور پزشک یا کادر درمان باشد، به موجب اخطاریه دادسرا احضار خواهند شد. توجه: مطابق تبصره ۲ ماده ۴۱ قانون سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران، در صورت احضار یا جلب هر یک از صاحبان مشاغل پزشکی به دادگاه یا دادسرا به خاطر رسیدگی به اتهام بزه ناشی از حرفه صاحبان مشاغل پزشکی، لازم است مراتب به اطلاع هیئت بدوی انتظامی نظام پزشکی شهرستان مربوطه برسد.

بعد از حضور متهم یا متهمین در دادسرا، قاضی (دادیار یا بازپرس) اقدام به تفهیم اتهام، استماع اظهارات متهم یا متهمین و صدور قرار تامین مقتضی (تعیین وجه التزام، قرار کفالت، قرار وثیقه) خواهد کرد.

پس از تفهیم اتهام به متهم، نامبرده می‌تواند به نظریه کمیسیون تخصصی پزشکی اعتراض کند. اگر دادسرا اعتراض وی را وارد تشخیص دهد، بدون اخذ آخرین دفاع و پس از صدور یکی از قرارهای تامین کیفری، پرونده را به کمیسیون تجدید نظر تخصصی پزشکی ارجاع خواهد داد.

در صورت تأیید نظر قبلی در کمیسیون، قاضی رسیدگی کننده پس از ابلاغ نظریه کمیسیون تجدید نظر به متهم و اخذ آخرین دفاع، مبادرت به صدور قرار جلب به دادرسی خواهد کرد.

در صورتی که دادستان (دادیار اظهار نظر) با قرار صادره موافقت کند کیفر خواست صادر و پرونده به دادگاه کیفری دو ارسال خواهد شد. دادگاه کیفری دو بعد از تشکیل جلسه و با رعایت مواد ۱۹۳، ۱۹۴ و ماده ۳۵۹ قانون آیین دادرسی کیفری، حسب مورد، حکم برائت یا محکومیت صادر خواهد کرد. حکم صادره، ظرف بیست روز از ابلاغ آن، قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر استان خواهد بود.

توجه: جرایم تعزیری درجه هشت {حبس تا سه ماه، جزای نقدی تا یک میلیون تومان، شلاق تا ده ضربه} و محکومیت به پرداخت دیه یا ارش که میزان یا جمع آنها کمتر از ده درصد دیه کامل باشد قطعی بوده و قابل تجدیدنظر نخواهد بود (ماده ۴۲۷ قانون آیین دادرسی کیفری). جهات تجدیدنظرخواهی در ماده ۴۳۴ قانون آیین دادرسی کیفری ذکر شده است.

وکیلسرا؛

مصطفی محمدی: وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی

عضو کانون وکلای دادگستری مرکز

پست های اخیر

انتشار محتویات مبتذل به وسیله سامانه‌های رایانه‌ای+دادنامه

انتشار محتویات مبتذل به وسیله سامانه‌های رایانه‌ای+دادنامه ماده ۷۴۲ قانون مجازات اسلامی- تعزیرات: «هر کس…

2 ماه پیش

معامله به قصد فرار از ادای دین | ظرافت های حقوقی

معامله به قصد فرار از ادای دین | ظرافت های حقوقی ماده 21 قانون نحوه…

2 ماه پیش

اخاذی جنسی | وکیل دادگستری مصطفی محمدی

اخاذی جنسی | وکیل دادگستری مصطفی محمدی اخاذی جنسی معادل واژه sextortion است.در واقع، خود…

6 ماه پیش

مسدودی چک و تکلیف اجرائیه + ۳ نظریه مشورتی

در حال مطالعه مطلب مسدودی چک و تکلیف اجرائیه + 3 نظریه مشورتی هستید. نظریه…

6 ماه پیش

بهترین وکیل جرایم و کلاهبرداری اینترنتی و رایانه ای

بهترین وکیل جرایم و کلاهبرداری اینترنتی و رایانه ای در قانون جرایم رایانه ای از…

8 ماه پیش

اختلاف ورثه در خصوص تقسیم ارث و وصیت نامه

اختلاف ورثه در خصوص تقسیم ارث و وصیت نامه نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه…

9 ماه پیش