دسته بندی حقوقی

جرم و مجازات هک کردن کامپیوتر

جرم و مجازات هک کردن کامپیوتر

آیا هک کردن سیستم­های کامپیوتری جرم است مجازات آن چیست؟

قانون جرایم رایانه­ای مصوب ۱۳۸۸ دارای ۵۶ ماده است. در این قانون که بخش انتهایی قانون مجازات اسلامی است (یعنی مواد ۷۲۹ الی ۷۸۴ بخش تعزیرات)، تعداد ۴ ماده به بحث تخریب و اخلال در داده­ها یا سیستم­های رایانه­ ای و مخابراتی اختصاص یافته است. در اینجا به یکی از مهمترین عناوین مجرمانۀ این قانون که در جامعه با عنوان «هک» شناخته شده است می­پردازیم.  

 

تخریب و اخلال در داده­ها یا سیستم­های رایانه­ای و مخابراتی

مادۀ ۷۳۶ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات)- «هر کس به طور غیر مجاز دادۀ دیگری را از سیستم­های رایانه­ای یا مخابراتی یا حامل­های داده حذف یا تخریب یا مختل یا غیر قایل پردازش کند به حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی از ده تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.»

این جرم یکی از مصادیق شایع جرایم اینترنتی است. هک کردن که یکی از رفتارهای متداول جرایم اینترنتی است به معنای نفوذ غیر مجاز به یک سیستم کامپیوتری است. به این صورت که مرتکب، بر سیستم­های امنیتی غلبه پیدا می­کند تا اطلاعات ذخیره شده را به دست آورد ئ تخلفاتی نسبت به آنها انجام دهد. به عنوان نمونه، مجرم آدرس آی­پی را پاک کرده و خود را به جای صاحب آن، جا می­زند تا اهداف خود را پیاده کند.

تعلق داده به دیگری، شرط تحقق جرم است، بنابراین بر اساس ظاهر این ماده و تفسیر مضیق قانون، تخریب دادۀ متعلق به مرتکب، مشمول این ماده نیست هر چند مورد استفادۀ دیگری باشد.تعلق داده به دیگری مستلزم تعلق سیستم به او نیست، پس تعلق سیستم به دیگری، شرط تحقق جرم نمی­باشد. همچنین واژۀ اختلال در سیستم، اعم از اختلال جزئی و کلی می­باشد.

عملیات تخریب و اخلال در داده­ها و سیستم­ها در عرف سیاسی با نام «جنگ اطلاعاتی» شهرت دارد که در سال ۱۹۷۵ مطرح گردید و در دهۀ ۱۹۹۰ با پیشرفت تکنولوژی، دامنۀ گسترده­تری پیدا کرد. در اینجا، هدف تحت کنترل در­آوردن برنامه­های دشمن است که توسط دولتها یا اشخاص علیه دولت یا اشخاص صورت می­گیرد. در این نبرد، با استفاده از شبکه­های الکترونیکی، زیرساختهای اطلاعاتی رقیب، تخریب گردیده یا از کار انداخته می­شود.

در تهران، دادسرای جرایم رایانه ­ای (دادسرای ناحیه ۳۱)  (واقع در خیابان شریعتی، بالاتر از تقاطع طالقانی، نرسیده به بهار شیراز، نبش کوچه فرهاد۲) صلاحیت رسیدگی به مبحث فوق را دارد که معمولا با تحقیقات اولیه و ارجاع موضوع به پلیس فتا (یا همان پلیس فضای تبادل اطلاعات) جهت اظهار نظر تخصصی رسیدگی به موضوع ادامه خواهد یافت و در صورت احراز مجرمیت توسط دادسرا، پرونده جهت رسیدگی و صدور حکم، به دادگاه کیفری ارسال می­گردد.

مصطفی محمدی: وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی

 

پست های اخیر

انتشار محتویات مبتذل به وسیله سامانه‌های رایانه‌ای+دادنامه

انتشار محتویات مبتذل به وسیله سامانه‌های رایانه‌ای+دادنامه ماده ۷۴۲ قانون مجازات اسلامی- تعزیرات: «هر کس…

2 ماه پیش

معامله به قصد فرار از ادای دین | ظرافت های حقوقی

معامله به قصد فرار از ادای دین | ظرافت های حقوقی ماده 21 قانون نحوه…

2 ماه پیش

اخاذی جنسی | وکیل دادگستری مصطفی محمدی

اخاذی جنسی | وکیل دادگستری مصطفی محمدی اخاذی جنسی معادل واژه sextortion است.در واقع، خود…

6 ماه پیش

مسدودی چک و تکلیف اجرائیه + ۳ نظریه مشورتی

در حال مطالعه مطلب مسدودی چک و تکلیف اجرائیه + 3 نظریه مشورتی هستید. نظریه…

6 ماه پیش

بهترین وکیل جرایم و کلاهبرداری اینترنتی و رایانه ای

بهترین وکیل جرایم و کلاهبرداری اینترنتی و رایانه ای در قانون جرایم رایانه ای از…

8 ماه پیش

اختلاف ورثه در خصوص تقسیم ارث و وصیت نامه

اختلاف ورثه در خصوص تقسیم ارث و وصیت نامه نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه…

9 ماه پیش