جرم «دسترسی غیر مجاز» در قانون جرایم رایانه ای
یکی از مصادیق جرایم رایانه ای در قانون جرایم رایانه¬ای مصوب ۱۳۸۸ دسترسی غیر¬مجاز است که در فصل اول این قانون تحت عنوان کلی جرایم علیه محرمانگی داده ها و سیستم¬های رایانه¬ای و مخابراتی( مادۀ ۱ قانون جرایم رایانه¬ای که به عنوان مادۀ ۷۲۹ قانون مجازات اسلامی –تعزیرات- شناخته می¬شود) بیان شده است.
مادل ۷۲۹ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات): «هر کس به طور غیر¬مجاز به داده¬ها یا سیستم¬های رایانه¬ای یا مخابراتی که به وسیلۀ تدابیر امنیتی حفاظت شده است دسترسی یابد به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج تا بیست و پنج میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.»
دسترسی غیر¬مجاز، جرمی مطلق است یعنی صرف دسترسی کفایت می¬کند و لازم نیست داده¬ها، مورد سوء¬استفاده نیز قرار گیرد. دلیل مطلق انگاشتن جرم، آن است که دسترسی غیر¬مجاز زمینۀ تحقق جرایم دیگر مانند افشا و ربودن را فراهم می¬سازد و در حقیقت، مقدمه و زمینۀ ارتکاب جرایم دیگر است. دسترسی غیر¬مجاز ممکن است منتهی به ربودن یا افشا یا جرایم دیگر شود. در این خصوص باید به مقررات عمومی عمل نمود یعنی مقدمۀ منطقی یک جرم، جرم جداگانه¬ای محسوب نمی¬شود و نمی¬توان مقررات تعدد معنوی را در این خصوص قابل اجرا دانست. لازم به ذکر است که با عنایت به قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مصوب ۶/۱۱/۱۳۷۸ که مقررات مربوط به نحوۀ درخواست دسترسی به اطلاعات و پاسخ به آن را بیان نموده است، لازم است در رسیدگی به جرم موضوع مادۀ ۷۲۹ قانون مجزات اسلامی (تعزیرات) مورد توجه و احاظ قرار گیرد.
اگر کسی به صورت غیر¬عمدی، مرتکب چنین جرمی شود، ممکن است مسئولیت کیفری (زندان یا جزای نقدی) نداشته باشد اما قطعا مسئولیت مدنی (جبران خسارت) دارد.
در مورد اینکه «دسترسی غیر مجاز» چه تفاوتی با «هک کردن» دارد، باید گفت گرچه این دو در اغلب موارد به صورت مترادف به کار می¬روند اما کارشناسان، جرم «هک کردن« را خاص¬تر از دسترسی غیر مجاز می¬دانند. «هک کردن» نیز به معنای حمله به سامانه¬ها می-باشد اما معنای اصلی آن، نفوذ کردن است که فقط به سامانه¬های رایانه ای صورت می گیرد و همراه با اعمالی همچون تجزیه و تحلیل و مداخله در پردازش می¬باشد. جرم هک کردن ومجازات آن ( حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی از ده تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات) در مادۀ ۷۳۶ قانون مجازات اسلامی در مبحث دوم تحت عنوان تخریب و اخلال در داده¬ها یا سیستم¬های رایانه¬ای و مخابراتی بیان شده است و ما قبلا در خصوص آن مطلبی را در همین سایت وکیلسرا منتشر کرده¬ایم.
مصطفی محمدی: وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی، عضو کانون وکلای دادگستری مرکز
انتشار محتویات مبتذل به وسیله سامانههای رایانهای+دادنامه ماده ۷۴۲ قانون مجازات اسلامی- تعزیرات: «هر کس…
معامله به قصد فرار از ادای دین | ظرافت های حقوقی ماده 21 قانون نحوه…
اخاذی جنسی | وکیل دادگستری مصطفی محمدی اخاذی جنسی معادل واژه sextortion است.در واقع، خود…
در حال مطالعه مطلب مسدودی چک و تکلیف اجرائیه + 3 نظریه مشورتی هستید. نظریه…
بهترین وکیل جرایم و کلاهبرداری اینترنتی و رایانه ای در قانون جرایم رایانه ای از…
اختلاف ورثه در خصوص تقسیم ارث و وصیت نامه نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه…